Pizza (Πίτσα Μαργαρίτα) Ζυμάρι με φυσικό προζύμι





Νέα βελτιωμένη συνταγή:  Βασική ζύμη για ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΙΤΣΑ με  φυσικό προζύμι.

Η ζύμη μας βγάζει 3 μπάλες των 350 γραμμάριων δηλαδή 3 πίτσες.

Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε  Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι για πίτσα τύπου 00 η ένα δυνατό καλής ποιότητας άσπρο αλεύρι και θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Για να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό φυσικό προζύμι ακολουθούμε την εξής διαδικασία η οποία είναι πολύ εύκολη από κάποιες άλλες μεθόδους.
Υλικά:
100 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο κίτρινο σκληρό
50 ml νερό εμφιαλωμένο χλιαρό 30 βαθμούς
1 πρέζα αλάτι
Μερικές σταγόνες ελαιόλαδο
1 γυάλινο μπολάκι

Εκτέλεση:
Σε μια μπασινα ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το νερό και το αλάτι και δημιουργούμε μια μικρή ζύμη την οποία τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπολ αφού έχουμε στάξει μερικές σταγόνες ελαιόλαδο  χρησιμοποιούμε γυάλινο μπολ για καλύτερα αποτελέσματα και με ένα μαχαίρι σταυρώνουμε το ζυμάρι κλείνουμε το μπολ και το τοποθετούμε για 10 ημέρες στο ψυγείο στην συντήρηση να ξινίσει  την 10 ημέρα το βγάζουμε έξω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ύστερα το χρησιμοποιούμε.







ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙ ΠΙΤΣΑΣ:
500 γραμμάρια χωριάτικο σκληρό αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά 9-10 γραμμάρια
300 ml νερό χλιαρό εμφιαλωμένο 30 βαθμούς! νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή η Sprite Κουτί (330 ml)
1,5 ενάμιση κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι γεμάτο γλυκόζη
1 κουταλάκι γεμάτο του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γεμάτο του γλυκού ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ελαιόλαδο
200 gr φυσικό προζύμι (προαιρετικό υλικό)



Υλικά για το γέμισμα: Pizza / (Πίτσα Μαργαρίτα)
Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό για πίτσα
2 μπάλες βουβαλίσια Μοτσαρελα Ιταλίας
Λίγα μανιτάρια
Λίγο ψιλοκομμένο μπέικον

Λίγο καλαμπόκι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙ:
Σε ένα γυάλινο μικρό μπολάκι βάζουμε λίγη από την  Sprite Κουτί  Περίπου 100ml προσθέτουμε την στιγμιαία μαγιά μαζί και την ζάχαρη και την γλυκόζη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί και το αφήνουμε να ξεκουραστούν 5 λεπτά να ταϊστεί η μαγιά καλά  από τις καλύτερες της φίλες την ζάχαρη και την γλυκόζη.

Σε ένα άλλο γυάλινο μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε μέσα  τα υλικά μας με την μαγιά που τα είχαμε αφήσει να ξεκουραστούν και αρχίζουμε σιγά σιγά να ζυμώνουμε αν δούμε ότι χρειαζόμαστε νερό προσθέτουμε το υπόλοιπο υγρό από την Sprite Κουτί ζυμώνουμε καλά και σε αυτό το σημείο προσθέτουμε την ρίγανη και το ελαιόλαδο και φυσικά το προζύμι αν τελικά το χρησιμοποιήσουμε αν δεν το βάλουμε συνεχίζουμε με τα άλλα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστή μια μικρή μπάλα ζύμη.

Αν δείτε ότι χρειάζεται να συμπληρώσετε με λίγο νερό θα το κάνετε και αντίστροφα αν δείτε ότι η ζύμη είναι πολύ υδαρή υγρή θα συμπληρώσετε με λίγο αλεύρι ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να αρχίσει και να μην κολλά στα δάκτυλα σας και να είναι σαν πλαστελίνη.

Αφού λοιπόν έχουμε σχηματίσει το ζυμάρι μας σε μια μπασινα στάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι και το αλείφουμε από πάνω με πολύ λίγο ελαιόλαδο σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Μόλις έχει περάσει ο χρόνος ξεκούρασης με μια σπάτουλα πλαστική και με την βοήθεια του ελαιόλαδου βγάζουμε το ζυμάρι στον μπάγκο μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το ξανά ζυμώνουμε λίγο γιατί το είχαμε στην αδράνεια.
Συνολικά ο όγκος της ζύμης βγάζει 3 ζυμάρια γύρω στα 350 gr μπορείτε να ζυγίσετε το ζυμάρι με μια ηλεκτρονική ζυγαριά και να δείτε ποσό ακριβώς βγαίνει για να τα μοιράσετε εξίσου ανάλογα.

Τώρα έχουμε 3 επιλογές:
H πρώτη: είναι  ότι μπορούμε να ανοίξουμε το ζυμάρι απευθείας για να ψήσουμε την πίτσα μας.

Η δεύτερη: επιλογή  είναι να αποθηκεύσουμε τις ζύμες σε ειδικά σακουλάκια ψυγείου και να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη  για μελλοντική χρήση.
Αν θελήσουμε να τα ξαναβγάλουμε τα βγάζουμε από βραδύς πάλι και τα βάζουμε στην συντήρηση και το πρωί έξω από το ψυγείο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου αυτή ακριβώς είναι η φυσική μεταπήδηση της θερμοκρασίας για σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

Η τρίτη επιλογή:
Ωρίμανση στην συντήρηση του ψυγείου, 24 ΩΡΕΣ πριν το ψήσιμο η 5 ημέρες πριν το ψήσιμο.
Τα βγάζουμε από την συντήρηση  το πρωί έξω από το ψυγείο 2 με 3 ώρες  να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου αυτή ακριβώς είναι η φυσική μεταπήδηση της θερμοκρασίας για σαφώς καλύτερα αποτελέσματα αλλά και για να μπορεί το ζυμάρι να πλαστεί.




Όσον αφορά το νερό που θα χρειαστούμε αυτό παίζει ρόλο αναλόγως την σύσταση του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε ειδικά τώρα το καλοκαίρι υπάρχει λόγο ζέστης μεγαλύτερη απορρόφηση νερού γι αυτό σας γράφουμε στα υλικά όσο χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας.

Το λάδι (πολλές φορές ίσως και λίγη ζάχαρη) προστίθεται γιά να κάνει την ζύμη πιο ελαστική, αφού δεν διαθέτουμε επαγγελματικό φούρνο ή ξυλόφουρνο, αλλά θα πρέπει να βολευτούμε με τον οικιακό φούρνο, που δεν ανεβάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες (ως 300°C το πολύ).

Ωρίμανση στην συντήρηση του ψυγείου, 24 ΩΡΕΣ στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι.
Μετά το πέρας της συντήρησης αποθηκεύουμε όσα ζυμάρια θέλουμε στην κατάψυξη σε μπολ η σε ειδικά σακουλάκια  για μελλοντική χρήση, αν θελήσουμε να τα ξαναβγάλουμε τα βγάζουμε από βραδύς πάλι και τα βάζουμε στην συντήρηση και το πρωί έξω από το ψυγείο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου αυτή ακριβώς είναι η φυσική μεταπήδηση της θερμοκρασίας για σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

Προσέχουμε πάντα η μαγιά να μην έρθει σε επαφή με το αλάτι διότι θα σκοτώσει τις ιδιότητες που έχει για το φούσκωμα! Τέλος προσέχουμε πολύ το νερό να είναι χλιαρό στους 30 βαθμούς και όχι να καίει γιατί αυτό θα σκοτώσει την μαγιά μας!

Εάν βέβαια θέλετε να ζήσετε μια εξ ολοκλήρου ιταλική εμπειρία, σας προτείνουμε να προσθέσετε μόνο Mοτσαρέλα βασιλικό και σάλτσα ντομάτας!

Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι