Εύκολο παστίτσιο με ριγκατόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 




Εύκολο παστίτσιο με ριγκατόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου



Εύκολο | Μερίδες 10  | όχι πολύ ακριβό  | 50 Προετοιμασία  |  30 – 40 Μαγείρεμα 

Υλικά Συνταγής:

500 gr Κιμάς μοσχαρίσιος 

5 κ.σ. Ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια

3 καρότα μέτρια 

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1/4 φλ. κονιάκ

1 συσκευασία ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες

1/2 φλ. νερό

1 δαφνόφυλο

1/2 ξυλάκι κανέλας

αλάτι

πιπέρι




Για την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ:

1.250 γραμ. γάλα
6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ (125 γραμ.)
2 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά χτυπημένα (προαιρετικά)
αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. κεφαλοτύρι






Για τη ζουμερή σάλτσα κιμά:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον ψήνουμε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες και 1/2 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Αν στεγνώσει γρήγορα ο κιμάς συμπληρώστε λίγο ζεστό νερό. Ο κιμάς πρέπει να είναι ζουμερός και μελωμένος.
Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε δαφνόφυλλο και κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. Θέλω ο κιμάς να είναι αρκετά ζουμερός στο τέλος. Γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό η ζωμό. Αφήνουμε τα μυρωδικά να αρωματίσουν για 5 λεπτά και τα αφαιρούμε.




Για την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ:
Βάζουμε όλα τα υλικά κρύα στην κατσαρόλα (εκτός από τα αυγά) και ανακατεύοντας τακτικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε να βράσει και να πήξει για λίγα λεπτά. 
Μόλις βράσει η εύκολη κρέμα μπεσαμέλ, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για 5-6΄ και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα, ώστε γρήγορα τα αυγά να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.



Στήνουμε το εύκολο παστίτσιο:
Βράζουμε τα ζυμαρικά, σε αλατισμένο νερό 2- 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε τα ριγκατόνι στον κιμά και προσθέτουμε τη μισή κρέμα και το τυρί. Ανακατεύουμε να γεμίσουν τα ζυμαρικά με τις σάλτσες και τα αδειάζουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.

Μην σας τρομάζει αν οι σάλτσες είναι αρκετά ζουμερές. Θα ρουφήξουν καλύτερα τα ζυμαρικά και θα γίνουν τέλεια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και με πιρούνι ανακατεύουμε ελαφρά να μπει μέσα στα ριγκατόνι.
Δεν τα βάζουμε σε στρώσεις όπως το κλασικό παστίτσιο. Η κρέμα θα γεμίσει την τρύπα του ριγκατόνι και θα σκάει στο στόμα σε κάθε δαγκωνιά.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 3 κουταλιές κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-200 ºC για 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα η επιφάνεια. Δεν κόβεται σε κομμάτια όσο είναι ζεστό. Σερβίρουμε το εύκολο παστίτσιο ζεστό με κουτάλα όσο ακόμα τρέχουν οι κρέμες του.
Αν θέλετε πιο αραιή υφή στη μπεσαμέλ για πιο αφρατο αποτέλεσμα, θα προσθεσετε 1 φλ. γάλα ακόμα στην κρέμα μπεσαμέλ και θα γίνει πιο τρεμουλιαστό το παστίτσιο.




***Την συνταγή την είδα για πρώτη φορά στην σελίδα της κυρίας  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και μου άρεσε πολύ η όλη εκτέλεση και είπα να την φτιάξω και εγώ!
Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κύριας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για περισσότερες λεπτομέρειες για να φτιάξετε και εσείς αυτήν την πολύ ωραία και όμορφη συνταγή πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να συνδεθείτε με την ιστοσελίδα.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι