Ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα (Συνταγή) Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 




Ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής
Για το κέικ μήλου
200 γραµ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική (300 γραμ.)
5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 μήλα κομμένα σε καρέ
2-3 κ.σ κονιάκ
1 κ.σ. κοφτή κανέλα




Για το ταψί
100 γραμ. βούτυρο μαλακό
100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)
1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
λίγο βούτυρο για το άλειμμα




Για την αναποδογυριστή μηλόπιτα, θα χρησιμοποιήσουμε µια μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30-32 εκατοστά.
Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο. Αν ξεχάσατε να βγάλετε το βούτυρο από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς θα το μαλακώσετε στο λεπτό.
Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί,  το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα.
Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από τα 100 γραμ. όλο το αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού, που θα στήσουμε την ανάποδη μηλόπιτα µε την καστανή ζάχαρη.



Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και αφήνουμε τη φλούδα.
Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της φόρμας με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ.
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας.
Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ.
Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Αν μαρινάρετε τα ψιλοκομμένα μήλα με λίγη από  τη συνολική ζάχαρη, το κονιάκ και την κανέλα για λίγα λεπτά, θα κατεβάσουν το χυμό τους και όλο μαζί θα το ρίξετε στο μείγμα της μηλόπιτας.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε την ανάποδη μηλόπιτα στην κάτω σχάρα, στους 180°C. Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160ºC, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.


Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε το βούτυρο για 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να κρεμώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, να τα πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
Λίγο λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.


Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Δεν βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό της με μία οδοντογλυφίδα και δούμε ότι ψήθηκε.





Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα.
Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα. 






ΣΥΝΤΑΓΗ: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Chef

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι Ελληνίδα chef, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, πρέσβειρα της Ελληνικής κουζίνας, τηλεοπτική παρουσιάστρια καθώς και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής.

Παρουσίαση συνταγής  Chef Alexios Nikoloutsopoulos
Επαγγελματίας μάγειρας Chef (Pastry Chef)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι