Κοκκινιστό μοσχάρι της γιαγιάς με τηγανητές πατάτες
Η δομή του λίπους στα μέρη του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η εξής:
Χαμηλά σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα.
Μέτρια σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Τρανς, κιλότο, νουά, σπάλα.
Υψηλά σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.
Κότσι - Ποντίκι: Το μπροστινό και το πίσω κότσι (ποντίκι) είναι κομμάτια με αρκετό ψαχνό και πλούσια σε κολλαγόνο (ιδιαίτερα το μπροστινό που δένει τέλεια τις σάλτσες. Γίνεται ιδανικά κοκκινιστό, κρασάτο, στιφάδο, λεμονάτο ή βραστό αλλά είναι εξαιρετικό το κόκαλο για ζωμούς και σούπες.
Κότσι - Ποντίκι: Το μέρος από το μοσχάρι που έχω διαλέξει για να σας το παρουσιάσω και με αυτό θα φτιάξω μια υπέροχη κοκκινιστή σάλτσα! Το φαγητό μου θα το συνοδεύω με σπιτικές τηγανητές πατάτες τηγανισμένες σε καλαμποκέλαιο στην φριτέζα.
ΥΛΙΚΑ | Ingrédients :
Εύκολο | Μερίδες 6 | όχι πολύ ακριβό | 30 Προετοιμασία | 40-60 Μαγείρεμα
Υλικά (για 6 μερίδες)
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, χωρίς κόκαλο (κατά προτίμηση σπάλα η Κότσι - Ποντίκι )
2 ξερά κρεμμύδια
500 ml Συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1κ/σ 15gr φρέσκο βούτυρο
1 κ.γ. ζάχαρη
5-6 άσπαστους κόκκους μαύρο πιπέρι
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
Καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3/4 φλ. ελαιόλαδο και 1/2 φλ. ακόμη για το τηγάνισμα
2 φύλλα δάφνης
3 καρφάκια γαρίφαλο
Αλάτι
5gr Μπούκοβο 1κ/γ
2 σκελίδες σκόρδο
1κ/γ Πελτές ντομάτας
ένα ποτήρι 170 ml λευκό κρασί
Εκτέλεση συνταγής Préparation :
Έχουμε βάλει τον κρεοπώλη μας να κόψει το κρέας σε μερίδες καλό θα είναι να το αγοράσετε φρέσκο και να το φτιάξετε αν όμως το βάλετε στην κατάψυξη τότε Βγάζουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας καλά να πάρουμε όλη την υγρασία
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο για να ζεσταθεί μαζί με λίγο φρέσκο βούτυρο για να θωρακίσουμε το μοσχάρι.
Θωρακίζουμε το κρέας πολύ καλά να ροδίσει και από τις δυο μεριές και γυρίζουμε τα κομμάτια με μια λαβίδα στην συνέχεια ρίχνουμε το καρότο μαζί και το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν και αυτά καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στην συνέχεια σοτάρουμε τον πελτέ και αμέσως μετά προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και αφού πάρει μερικές βράσεις προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.
Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας αλάτι πιπέρι μπουκοβο και την δάφνη μαζί και το γαρίφαλο ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι, αν ο χυμός ντομάτας είναι λίγο ξινός προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.
Αν βράσουμε σε απλή κατσαρόλα βάζουμε την φωτιά να βράση στο μέτριο προς δυνατό για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά αλλιώς τοποθετούμε στην χύτρα για 25-30 λεπτά.
Το φαγητό θα είναι έτοιμο μόλις μείνει με το λάδι του και έχουμε μια πηχτή κόκκινη σάλτσα.
Συνοδεύετε ιδανικά με πατάτες τηγανητές ή πουρέ ή ακόμη και ρύζι, που του πάνε πολύ.
Το κοκκινιστό μοσχαράκι θέλει έντονο συνοδό, και μια ετικέτα Ξινόμαυρου όπως το Διαμαντάκος Νάουσα 2008 θα το αναδείξει μοναδικά. Είναι ελαφρώς στυφό κρασί, με ισορροπημένη δομή και τονισμένη οξύτητα. Τα αρώματά του θυμίζουν πιπεριά, μαύρο κεράσι και ντομάτα!
Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos
Για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί προσφέρουμε στο Θεό άρτο και κρασί. Τα απλά αυτά είδη της διατροφής μας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και με την παρουσία της χάρης του Αγίου Πνεύματος, μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Όταν κοινωνούμε προσλαμβάνουμε μέσα μας τον ίδιο το Χριστό. Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού Μεγάλη δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού, πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Την παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οι νοικοκυρές συνηθίζουν εδώ και αιώνες, να κόβουν τα βασιλικά, τα οποία έχουν μεγαλώσει πια, αφού τα φρόντιζαν όλο το καλοκαίρι και να τα φέρνουν στην εκκλησία, για να τα μοιράσει ο ιερέας στους πιστούς. Οι νοικοκυρές έφτιαχναν προζύμι με βασιλικό, στις 14 Σεπτεμβρίου, γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού. Μετά τη λειτουργία έπαιρναν έ...
Δημοσιεύω ακόμα μια συνταγή: για νέους χρήστες. Το συγκεκριμένο πιάτο απευθύνετε πάλι σε όσους δεν έχουν πολύ χρόνο με πιεσμένα ωράρια και έχουν την όρεξη και θέλουν να ασχοληθούν με την κουζίνα όταν βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και θέλουν κάτι πολύ γρήγορο εύκολο και συγχρόνως γευστικό και υγιεινό. Τα υλικά είναι πολύ εύκολα τα βρίσκεται παντού σε όλα τα σουπερ μάρκετ και δεν θα σπαταλήσετε πολλά χρήματα για να τα αγοράσετε. Το πιάτο δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας ούτε βέβαια και μεγάλη προετοιμασία. ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΥΛΙΚΑ 500 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο 1 συσκευασία ρύζι η ρύζι parboiled 10λεπτο με μαγειρικό σακουλάκι uncle ben's (1kg) 1 έτοιμη συσκευασία 1 βάζο Γλυκόξινη Σάλτσα uncle ben's με ανανά. λίγο φρέσκο βούτυρο 50 ml ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι 1 ξερό κρεμμύδι 1 μικρή κονσέρβα( καλαμπόκι αρακά πιπεριά) ( προαιρετικό υλικό) ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ...
Σας γράφουμε ορισμένα πράγματα όσον αφορά το ψήσιμο της χοιρινής μπριζόλας στα κάρβουνα……….. Είτε ψήνετε στα κάρβουνα είτε στο γκάζι, αυτό που καθορίζει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ο τύπος ψησταριάς όσο η σωστή τεχνική ψησίματος και η σωστή τοποθέτηση της φωτιά και των κάρβουνων. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά τότε αραιώστε τα ώστε να δημιουργήσετε την πολυπόθητη θράκα. Επιλέξτε εσείς την ένταση της θερμότητας ανάλογα με το κρέας που θέλετε να ψήσετε. Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά από πεύκο ή έλατο γιατί περιέχουν ρητίνη, καθώς επίσης και της ελιάς, γιατί τινάζονται κατά την διάρκεια του ανάμματος της φωτιάς. Tο ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων. Eπειδή τα τρόφιμα όταν ψήνονται χάνουν μέρος από το λίπος τους, είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά. Ρύθμισε το ύψος της σχάρας. Οι περισσότερες ψησταριές διαθέτουν ρυθμιζόμενο ύψος σχάρας που σου επιτρέπει να...
Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο. Ο ντολμάς (απαντάται και ως σαρμάς ή γιαρμάς είναι φαγητό που ανήκει σε μια οικογένεια πιάτων με γεμιστά λαχανικά, και τον συναντάμε στην Ελληνική κουζίνα καθώς και στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των γύρω περιοχών, όπως Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καυκασία και Κεντρική και Νότια Ασία. Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που παρασκευάζεται με αμπελόφυλλα, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται επίσης φύλλα μαρουλιού και λάχανου για να τυλιχτεί η γέμιση. Εκτός Ελλάδας με τη λέξη ντολμάς αναφέρονται και γεμιστά πιάτα όπου γεμίζονται άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτα και πιπεριά. Οι ντολμάδες με κρέας γενικά σερβίρονται ζεστοί, συχνά με σάλτσα. Οι νηστίσιμοι γενικώς σερβίρονται κρύοι, αν και στο Ιράν τρώγονται και με τους δύο τρόπους. Νηστίσιμοι και μη συχνά τρώγονται με γιαούρτι. Οι λαχανοντολμάδες η αλλιώς ντολμάδες για μένα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό με ρίζες α...
Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια. Ακούμε κατά καιρούς διάφορες συνταγές οι οποίες μας υπόσχονται σίγουρη επιτυχία και μας προτρέπουν και λένε να βάλουμε διάφορα υλικά για να μας βγουν τα μπιφτέκια αφράτα μαλακά και πολλά αλλά????? Εγώ σήμερα θα σας δείξω μια συνταγή για αφράτα ζουμερά κλασικά ελληνικά μπιφτέκια έτσι όπως την έκανε η γιαγιά μου και ύστερα η μητέρα μου είναι μια απλή συνταγή και γίνετε χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Για τα γνήσια μπιφτέκια διαλέγουμε πάντα μοσχαρίσιο κιμά και μόνο. Σας προτείνω μερικά σημεία τα οποία είναι τα ποιο κατάλληλα είναι το καπάκι, η ελιά, η λάπα ή το στήθος, που έχουν λίγο λιπάκι, το οποίο δίνει νοστιμιά. ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια 3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη λίγο ελαιόλαδο και έχτρα για το λάδωμα του ταψιού αλάτι πιπέρι 1 αυγό λίγη ρίγανη λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο λίγο προχθεσινό ψωμί χωρίς την κόρα μουλιασμένο σε νερό 1 σφηνάκι ξύδι ...
Εύκολος κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι. Υλικά: 1 Συσκευασία βιτάμ σοφτ 2 πακέτα πτι μπέρ Παπαδοπούλου 1 συσκευασία κακάο 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο 2 κ/σ κιονιακ. η 3 κ/ς λικέρ βύσσινο!! 1συκευασια λαδόκολλας Χυμό πορτοκάλι Αν το φτιάξετε για μικρά παιδιά αντί για αλκοόλ. Εκτέλεση συνταγής Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρόλι το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει αρκετά, το ρίχνουμε σε άνετο μπολ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο, το κακάο. Και ύστερα ανακατεύουμε καλά βάζουμε το πρώτο πακέτο μπισκότα την πρώτη δόση μπισκότα προσθέτουμε και το κονιάκ και κάνουμε καλό ανακάτεμα να ενωθούν και κατόπιν ρίχνουμε και το δεύτερο πακέτο μπισκότα αφού τα τρίψουμε στο χέρι, σε μικρά και μεγάλα κομμάτια. Ανακάτεμα ξανά με κουτάλα μέχρι να καλυφθούν τα μπισκότα και το μίγμα να θυμίζει σφιχτό σοκολατένιο πουρέ, όπως στη φωτογραφία. Στρώνουμε στον πάγκο ένα φύλλο λαδόκολλας και στο κέντρο του αδειάζουμε τη γέμιση συγκεντρωμένη σαν ένα μακρόστενο σαλάμι. Την σκεπάζουμε ...
Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta Συνήθως όταν λέμε για ζυμαρικά με γαρίδες μας έρχεται στο μυαλό η συνταγή με κόκκινη σάλτσα! αυτή την φορά θα σας δείξω με κρέμα γάλακτος η οποία γίνετε υπέροχη και θα μείνετε σίγουρα ικανοποιημένοι με το σίγουρο γευστικό αποτέλεσμα ακλουθώντας όλες τις οδηγίες μας. Σε αυτή την συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά λιγκουίνι Barilla, το Linguine είναι από τα πιο διαδεδομένα Ιταλικά "μακριά" σχήματα ζυμαρικών. Η λέξη στα Ιταλικά σημαίνει "μικρές γλώσσες". Τα Linguine αντλούν την προέλευσή τους από την περιοχή της Genova με την πλούσια κουλτούρα και ιστορία. Πως καθαρίζουμε τις γαρίδες. Αφαιρούμε πρώτα τα κεφάλια. Στη συνέχεια, με το ένα χέρι, κρατάμε τη γαρίδα και με το άλλο τραβάμε και αφαιρούμε το κέλυφος. Χαράζουμε τη γαρίδα στη ράχη με ένα μικρό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε το μικρό έντερο που έχει και το ανασηκώνουμε. Τραβάμε σιγά το έντερο μέχρι να βγει τελείως κα...
Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ) Όταν μιλάμε για Χριστούγεννα αμέσως μας έρχεται στο νου αυτό το παραδοσιακό φαγητό για την ημέρα της μεγάλης αυτής γιορτής, που δεν είναι άλλο από το Χοιρινό με Σέλινο! (Χορινό Φρικασέ). Το χοιρινό με σέλινο είναι ένα υπέροχο γευστικό χειμωνιάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχουμε φτιάξει στην κουζίνα της κυρίας Ντίνας παλαιάς μαγείρισσας με καταγωγή από την Πελοπόννησο ο τρόπος παρασκευής είναι απλός και παραδοσιακός έτσι όπως το έφτιαχναν στα χωριά στις γιορτινές μέρες του έτους ειδικά τoν χειμώνα. Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και πως ακριβώς θα εξελιχτεί η συνταγή βήμα βήμα. Υλικά – Ingredients 1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μέτρια κομμάτια 150 ml ελαιόλαδο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι Αλάτι 1 κουταλιά της σούπας Πιπέρι τα κουταλιά του γλυκού 2 ποτήρια νερό 1 κιλό σέλινο 3 πράσα μεγάλα Μισό κιλό σελερι. ...
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ Αρακάς λαδερός, η γευστική πρόταση του Μπάρμπα Στάθη για το κλασικό λαδερό, γρήγορα & εύκολα. Όσπριο ή λαχανικό; Στην πραγματικότητα, ο αρακάς περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες από τα λαχανικά. Πρακτικά, αυτό τον κατατάσσει σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των αμυλούχων λαχανικών, στην οποία συγκαταλέγονται επίσης τα φρέσκα φασολάκια και το καλαμπόκι. Ανεξάρτητα όμως από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο αρακάς, το διατροφικό του προφίλ σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Τα μπιζέλια ανήκουν στην οικογένεια των Leguminosae και καλλιεργείται για τα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα σπέρματά του (αρακάς). Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκος και τρυφερός (24 ώρες μετά τη συγκομιδή του χάνει το 20% των θρεπτικών συστατικών του). Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκος προτιμήστε τον κατεψυγμένο γιατί καταψύχεται 3-4 ώρες μετά την συγκομιδή του. Πιο συγκεκριμένα ο αρακάς έχει αντικαρκι...
Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο! Μια πολύ εύκολη συνταγή μα συγχρόνως και πολύ γευστική την οποία μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε ημέρα και ώρα της εβδομάδας χωρίς να σπαταλήσετε μεγάλο χρηματικό ποσόν για την κατασκευή της συνταγής. Ένα φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους με κυρίαρχο συστατικό το χοιρινό και μοσχαρίσιο λουκάνικο το οποίο ψήνετε μέσα σε μια καταπληκτική μαριναδα από χυμό πορτοκάλι και λίγα μυρωδικά θυμάρι και ρίγανη, το μπουκοβο και η γλυκιά πάπρικα το απογειώνει δίνοντας του μια μικρή νότα καυτερής γεύσης στο τελείωμα. Ένα μικρό μυστικό για της πατάτες πριν τις βάλουμε στο φούρνο για να ψηθούν μπορούμε να τις βράσουμε σε μια κατσαρόλα για 6-7 λεπτά μαζί με νερό και λίγο χυμό λεμονιού! αυτό το κάνουμε για να μείνουν οι πατάτες ακέραιες και έτσι να μην μας διαλυθούν κατά το ψήσιμο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε για το φαγητό μας ένα μικρό ανοξείδωτο ταψί 35cm εάν βάλετε...
Σχόλια