Κοκκινιστό μοσχάρι της γιαγιάς με τηγανητές πατάτες



Κοκκινιστό μοσχάρι της γιαγιάς με τηγανητές πατάτες



Η δομή του λίπους στα μέρη του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η εξής:

Χαμηλά σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα.

Μέτρια σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Τρανς, κιλότο, νουά, σπάλα.

Υψηλά σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.

Κότσι - Ποντίκι: Το μπροστινό και το πίσω κότσι (ποντίκι) είναι κομμάτια με αρκετό ψαχνό και πλούσια σε κολλαγόνο (ιδιαίτερα το μπροστινό που δένει τέλεια τις σάλτσες. Γίνεται ιδανικά κοκκινιστό, κρασάτο, στιφάδο, λεμονάτο ή βραστό αλλά είναι εξαιρετικό το κόκαλο για ζωμούς και σούπες.

Κότσι - Ποντίκι: Το μέρος από το μοσχάρι που έχω διαλέξει για να σας το παρουσιάσω και με αυτό θα φτιάξω μια υπέροχη κοκκινιστή σάλτσα! Το φαγητό μου θα το συνοδεύω με σπιτικές τηγανητές πατάτες τηγανισμένες σε καλαμποκέλαιο στην φριτέζα.





ΥΛΙΚΑ | Ingrédients :

Εύκολο | Μερίδες 6  | όχι πολύ ακριβό  | 30 Προετοιμασία  |  40-60  Μαγείρεμα
Υλικά (για 6 μερίδες)

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, χωρίς κόκαλο (κατά προτίμηση σπάλα η Κότσι - Ποντίκι )
2 ξερά κρεμμύδια
500 ml Συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1κ/σ 15gr φρέσκο βούτυρο 
1 κ.γ. ζάχαρη
5-6 άσπαστους κόκκους μαύρο πιπέρι
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
Καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες 
3/4 φλ. ελαιόλαδο και 1/2 φλ. ακόμη για το τηγάνισμα
2 φύλλα δάφνης
3 καρφάκια γαρίφαλο
Αλάτι
5gr Μπούκοβο 1κ/γ 
2 σκελίδες σκόρδο
1κ/γ Πελτές ντομάτας
ένα ποτήρι 170 ml λευκό κρασί








Εκτέλεση συνταγής  Préparation :

Έχουμε  βάλει τον κρεοπώλη μας να κόψει το κρέας σε μερίδες καλό θα είναι να το αγοράσετε φρέσκο και να το φτιάξετε αν όμως το βάλετε στην κατάψυξη τότε Βγάζουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας καλά να πάρουμε όλη την υγρασία
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο για να ζεσταθεί μαζί με λίγο φρέσκο βούτυρο για να θωρακίσουμε το μοσχάρι.
Θωρακίζουμε το κρέας πολύ καλά να ροδίσει και από τις δυο μεριές και γυρίζουμε τα κομμάτια με μια λαβίδα στην συνέχεια ρίχνουμε το καρότο μαζί και το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν και αυτά καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στην συνέχεια σοτάρουμε τον πελτέ και αμέσως μετά προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και αφού πάρει μερικές βράσεις προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών.
Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας αλάτι πιπέρι μπουκοβο και την δάφνη μαζί και το γαρίφαλο ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι, αν ο χυμός ντομάτας είναι λίγο ξινός προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.
Αν βράσουμε σε απλή κατσαρόλα βάζουμε την φωτιά να βράση στο μέτριο προς δυνατό για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά αλλιώς τοποθετούμε στην χύτρα για 25-30 λεπτά.
Το φαγητό θα είναι έτοιμο μόλις μείνει με το λάδι του και έχουμε μια πηχτή κόκκινη σάλτσα.
Συνοδεύετε ιδανικά με πατάτες τηγανητές ή πουρέ ή ακόμη και ρύζι, που του πάνε πολύ.






Το κοκκινιστό μοσχαράκι θέλει έντονο συνοδό, και μια ετικέτα Ξινόμαυρου όπως το Διαμαντάκος Νάουσα 2008 θα το αναδείξει μοναδικά. Είναι ελαφρώς στυφό κρασί, με ισορροπημένη δομή και τονισμένη οξύτητα. Τα αρώματά του θυμίζουν πιπεριά, μαύρο κεράσι και ντομάτα!




Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι