Αφράτο Κέικ Μαρμπρέ Marble cake





 Αφράτο Κέικ Μαρμπρέ  Marble cake

Αφράτο και πεντανόστιμο κέικ μαρμπρέ ή αλλιώς το αγαπημένο δίχρωμο κέικ των παιδικών μας χρόνων. Ένα από τα πιο κλασικά κέικ της λεγόμενης δυτικής κουζίνας (ευρωπαϊκής και αμερικανικής) είναι το Μαρμπλ ή Μαρμπρέ. Γίνεται με δύο ζύμες, μία (υπο)λευκή και μία σκουρόχρωμη, και χρωστάει το όνομά του ακριβώς σ’ αυτή του ακριβώς τη διχρωμία που παραπέμπει στα χρωματικά «νερά» του μαρμάρου.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο κέικ παρόμοιο με το μαρμπλ ή μαρμπρε αποκαλείται συχνά και Κέικ Γεωγραφίας καθώς τα χρωματικά παιχνιδίσματα της ζύμης θυμίζουν τα σχήματα που παίρνουν η στεριά και η θάλασσα στις απεικονίσεις των σχολικών χαρτών.



Εύκολο | Μερίδες 10  | φθηνό  | 20 Προετοιμασία  |  40-60 ψήσιμο

Υλικά

1 Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
3 κουτ. σούπας Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
1½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (250 γρ.) ή μαργαρίνη
2 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (440 γρ.)
4-5 αυγά Μεσαίου μεγέθους (250 γρ.)
 1¼ φλιτζ τσαγιού Γάλα (260 ml)
1κ/γ βανίλια σε υγρή μορφή ή ξύσμα πορτοκαλιού



Εκτέλεση συνταγής

Χτυπάτε το βούτυρο στο κάδο του μίξερ, ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζετε το χτύπημα για 3 λεπτά. Προσθέτετε διαδοχικά τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το γάλα και το άρωμα ανακατεύοντας ελαφρά. Παίρνετε 7 κουταλιές της σούπας ζύμης, προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε καλά. Στη φόρμα του κέικ στρώνετε τη μισή ζύμη, συνεχίζετε με το μίγμα του κακάο και τελειώνετε με το υπόλοιπο της ζύμης. Με ένα πηρούνι ανακατεύετε ελαφρά για να ανακατευθούν οι στρώσεις και να δημιουργηθούν «νερά». Βάζετε το μίγμα του κέικ σε  φόρμα  στρογγυλή Νο 22-24 βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο επί 45-50 λεπτά στον αέρα στους 180-190 βαθμούς . Αφήνετε το κέικ να κρυώσει στιν φόρμα για 10 λεπτά και ξεφορμάρετε.

*** Μπορείτε να ψήσετε και στις αντιστάσεις το κέικ αλλά εκεί θα σας πάρει περισσότερο χρόνο περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο.




Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι