Κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες στη γάστρα




Η Κυριακή (ἀνέκαθεν) ήταν μια πολύ σημαντική γιορτινή ημέρα για όλη την οικογένεια ειδικά στο μεσημεριανό τραπέζι στο οποίο μαζεύονταν όλη η οικογένεια πιθανόν και συγγενείς μαζί για να τιμήσουν το παραδοσιακό τραπέζι της Κυριακής με ένα υπέροχο πιάτο ΣΥΓΟΥΡΑ τις περισσότερες φορές μαγειρευτό η φουρνιστό και η επιλογή πάντα το κρέας χοιρινό η μοσχάρι και ακόμα ποιο σωστά Παραδοσιακά αρνάκι η κατσικάκι στην γάστρα η στον φούρνο!

Κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες στη γάστρα 

Μέτριας Δυσκολίας | Οχι πολύ ακριβό |Μερίδες: για 6 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ | Χρόνος: 2:ωρες

Υλικά (Ingredients):

2 κιλά κατσίκι, κατά προτίμηση (σπάλα και μπούτι)

5 μεγάλες πατάτες η πατάτες baby

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3/4 φλ. ελαιόλαδο = 180 ml Ελαιόλαδο

2 ζουμερά λεμόνια Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια

4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. (κοφτή) ξερή Ρίγανη = 15 gr

Δεντρολίβανο

θυμάρι

2 κ.σ. (γεμάτες) μουστάρδα

150ml 1 φλ.μικρο κρασί λευκό






Εκτέλεση συνταγής Préparation :

Βγάζουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό  χαρτί κουζίνας.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, την ρίγανη, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, να oμογενοποιηθούν όλα πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κατσίκι ή να το κόψουμε σε μερίδες (αν θέλουμε ζητούμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει).
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, στα 4 και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου και τα κλαδάκια θυμαριού και Δεντρολίβανου.
Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε εκεί, με τα δάχτυλα, μπόλικο αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας πάνω από τις πατάτες.
Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Ρίχνουμε στη γάστρα ή στο ταψί το κρασί.
Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα. 
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες, απορροφώντας όλα τα υγρά της γάστρας ή του ταψιού. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.



Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos.



Συνταγή Τεχνικές Chef Alexios Nikoloutsopoulos.. Alexios Nikoloutsopoulos 
Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης 
#Chef #PastryChef #pizzaioli

Tο αρνί χρειάζεται να συνοδευτεί με ξινόμαυρο, ένα κρασί με έντονο χρώμα και πλούσιο άρωμα, η οξύτητα του οποίου θα δέσει ιδανικά με το συγκεκριμένο, λιπαρό κρέας. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να το ταιριάξετε με ένα τανικό και πλούσιο στο στόμα Cabernet Sauvignon.
Σε αυτή την περίπτωση, το ιδανικό κρασί μάλλον κινείται σε κάτι λιγότερο τανικό και το αγιωργίτικο, μία από τις πιο εκλεκτές και τις πιο πλούσιες σε χρώμα ελληνικές ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα απογειώσει το Κατσίκι φούρνου.





ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΜΑΡΚΟΥ ΑΡΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΣΤΡ.ΛΕΚΚΑ 45 ΜΑΡΟΥΣΙ

ΤΗΛ 210 6125965

Επειδή οι περισσότεροι με ρωτάτε από που ψωνίζω τα κρέατα για της συνταγές και τα βίντεο μαγειρικής! 

(Παραδοσιακό κρεοπωλείο) Ο κ.Μάρκου Σπυρίδων μετράει 35-40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Μαρούσι στις βιτρίνες του Κρεοπωλείου συνήθως θα βρείτε ποικιλία από μοσχαρίσια  κρέατα ντόπια, όπως και χοιρινά. Ο ιδιοκτήτης, Μάρκου Σπυρίδων, δημιούργησε έναν χώρο πλήρως εξοπλισμένο, με κοπές και προϊόντα που ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι