Κάστανα στο φούρνο: πως θα τα ψήσεις και θα τα καθαρίσεις



Τα κάστανα, είτε ψητά, είτε βραστά, έχουν πλούσια γεύση και νοστιμιά, αρκετές θερμίδες, αλλά μεγάλη διατροφική αξία.  Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου. Η περίοδος ωρίμανσης τους είναι  από τις αρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.


Διατροφική αξία (ανά 100 gr)

Ενέργεια: 213 Kcal

Υδατάνθρακες: 45.5 gr

Πρωτεΐνη: 2.4 gr

Λίπος, ολικό: 2.3 gr

Κορεσμένα: 0.4 gr

Μονοακόρεστα: 0.8 gr

Πολυακόρεστα: 0.9 gr

Ω-3: 95 mg

Ω-6: 798 mg

Διαιτητικές ίνες: 8.1 gr

Χοληστερόλη: 0 mg

 

Στην Ζαχαροπλαστική:
Τα κάστανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουμε γλυκό του κουταλιού, υπέροχα μαρόν γλασέ, τούρτες, κέικ ,τρουφάκια, μαρμελάδα, παγωτό, αποτελούν γέμιση για τσουρέκι ενώ είναι υπέροχα βουτηγμένα σε λιωμένη σοκολάτα. Τα περισσότερα γλυκά με κάστανο απαιτούν κρέμα ή πουρέ κάστανου. Η παρακάτω συνταγή είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε το κάστανο και να δοκιμάσετε την υπέροχη γεύση του. 
Στην Μαγειρική:
Το κάστανο έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα αφού είναι απαραίτητο συστατικό για την γέμιση της γαλοπούλας, ταιριάζει απόλυτα όμως  με όλα τα κρέατα είτε σαν συνοδευτικό (πουρές) είτε ως γέμιση. Ωστόσο, τα κάστανα ταιριάζουν απόλυτα  σε σαλάτες και γίνονται υπέροχες σούπες.






Κάστανα στο φούρνο: πως θα τα ψήσεις και θα τα καθαρίσεις:

Συμβουλές για το ψήσιμο στο φούρνο:
Ο βασικός τρόπος για να μαγειρέψετε τα κάστανα είναι με το κέλυφος τους, το οποίο θα πρέπει να απομακρύνετε αφού μαλακώσει. Η πιο σημαντική συμβουλή πριν τα βράσετε ή τα ψήσετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αρκετά κοφτερό μαχαίρι για να τα χαράξετε στην πιο επίπεδη μεριά τους
Αρχικά θα πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Τοποθετήσουμε τα κάστανα ένα-ένα, σε μια επίπεδη επιφάνεια και τα χαράσσουμε σταυρωτά, με ένα κοφτερό μαχαίρι  η  Χαράζεις ένα «Χ» στη βάση κάθε κάστανου αφενός τα κάστανα δεν θα εκραγούν στο φούρνο, αφετέρου θα ψηθούν πιο ομοιόμορφα, ενώ ταυτόχρονα η φλούδα τους θα ανοίξει σαν πέταλο λουλουδιού.
Στη συνέχεια ρίχνετε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτετε με αλατισμένο νερό. Με το που πάρει βράση, υπολογίστε ότι χρειάζονται 10-20 λεπτά.
βγάζουμε τα κάστανα από την κατσαρόλα τα σουρώνουμε με την βοήθεια ενός σουρωτηριού και μετά αμέσως τα τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά. Αν δεν έχετε αέρα βάλτε το πάνω κάτω στις αντιστάσεις.

Μόλις είναι έτοιμα, βάλτε τα κάστανα σε ένα χάρτινο σακουλάκι, κλείστε το και αφήστε τα για περίπου άλλα δέκα λεπτά.

Συμβουλές για το ψήσιμο Στα μικροκύματα:
Τοποθετήσουμε τα κάστανα ένα-ένα, σε μια επίπεδη επιφάνεια και τα χαράσσουμε σταυρωτά, με ένα κοφτερό μαχαίρι  η  Χαράζεις ένα «Χ» στη βάση κάθε καστάνου.
Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ και σε ένα δεύτερο μπολ βάλτε νερό.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά στα 800 Watt.
Μόλις είναι έτοιμα, βάλτε τα κάστανα σε ένα χάρτινο σακουλάκι, κλείστε το και αφήστε τα για περίπου άλλα πέντε λεπτά.

Συμβουλές για το βράσιμο:
Τοποθετήσουμε τα κάστανα ένα-ένα, σε μια επίπεδη επιφάνεια και τα χαράσσουμε σταυρωτά, με ένα κοφτερό μαχαίρι  η  Χαράζεις ένα «Χ» στη βάση κάθε καστάνου.
Στη συνέχεια ρίχνετε τα κάστανα σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτετε με αλατισμένο νερό. Με το που πάρει βράση, υπολογίστε ότι χρειάζονται 30-40 λεπτά.
Για να τα ξεφλουδίσετε, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι και να θυμάστε πως όσο πιο πολύ κρυώνουν τόσο πιο δύσκολο θα είναι το ξεφλούδισμά τους.

Συμβουλές για το ψήσιμο στα κάρβουνα:
Σε περίπτωση που επιθυμείτε να τα ψήσετε στα κάρβουνα, χρησιμοποιήστε ένα ταψάκι αλουμινίου και κάντε του μια σειρά από μικρές τρύπες. Και εδώ μην ξεχάσετε να χαράξετε και τα ίδια τα κάστανα, καθώς έτσι θα τους επιτρέψετε να αποβάλλουν τον περιττό ατμό. Τοποθετήστε το ταψάκι με τα κάστανα σε μια σχάρα και βάλτε την επάνω στα κάρβουνα. Θα πρέπει να έχετε το νου σας συνεχώς για να μην σας αρπάξουν και μαυρίσουν. Και πάλι το ξεφλούδισμα είναι καλό να γίνει όσο είναι ζεστά.









Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια, καθώς και για αθλητές. Παρόλο που το κάστανο κατατάσσεται στους ξηρούς καρπούς, το βρώσιμο τμήμα του καρπού είναι μαλακό και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, διπλάσιο από την πατάτα, μοιάζοντας περισσότερο με δημητριακό παρά με ξηρό καρπό.

Αξίζει ν’αναφέρουμε πως το κάστανο είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και σιταριού που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη καθώς και από άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες στα σιτηρά.


Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos.
Συνταγή Τεχνικές Chef Alexios Nikoloutsopoulos..Alexios Nikoloutsopoulos
Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης 
#Chef #PastryChef #pizzaioli
https://chefalexios.blogspot.com/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι