(Cake) Κέικ μήλου Συνταγή Άκης Πετρετζίκης



(Cake) Κέικ μήλου Συνταγή

Εύκολο | Μερίδες 10  | όχι πολύ ακριβό  |30 Προετοιμασία  | 50-60  Μαγείρεμα-Ψήσιμο |





Υλικά (Ingredients):

5-6  μήλα ξινόμηλα

180 ml φρέσκο ελαιόλαδο

90 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι 

Υλικά   Πασπάλισμα για τα μήλα

1.κ/σ Κανέλα 5gr για τα μήλα

½ κ/γ γαρίφαλο για τα μήλα

50 gr ζάχαρη για τα μήλα

Το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι

1.κ/γ υγρή βανίλια

Υλικά ζύμης 

480 gr ζάχαρη 

400 gr αλεύρι

1.κ/σ  15 gr Μπέικιν πάουντερ (baking powder)

1.κ/γ αλάτι 5gr

200 gr αυγά δηλαδή 4 αυγά μέτρια

Για το ντεκόρ

100 gr άχνη ζάχαρη για το στόλισμα 




Εκτέλεση συνταγής  Préparation :
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους μικρούς σε μια μπασινα και τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη την κανέλα και το γαρίφαλο Κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα να πάνε παντού τα μπαχαρικά και ραντίζουμε τα μήλα με το χυμό από το λεμόνι.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον φρέσκο χυμό πορτοκάλι και την ζάχαρη τα 480 gr και τα κτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά με το σύρμα στο μίξερ και αμέσως μετά ενσωματώνουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να γίνει ομογενοποιήση πάντα με το φουε σύρμα του μίξερ.




Σε μια άλλη μπασινα ζυγίζουμε και ενσωματώνουμε μαζί το αλεύρι το Μπέικιν πάουντερ (baking powder) και το αλάτι.
Συνεχίζουμε και ενσωματώνουμε στο κάδο του μίξερ μαζί με τα προηγούμενα υλικά τα υλικά της μπασινας δηλαδή το αλεύρι το (baking powder) και το αλάτι.
Αποσύρουμε το κάδο από το μίξερ και δουλεύουμε λίγο το μείγμα με την βοήθεια μια (Μαριζ) σπάτουλας ζαχαροπλαστικής.
(Σεμιζάρουμε) μια φόρμα στρογγυλή δηλαδή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα.





Αδειάζουμε το περιεχόμενο του κάδου στην φόρμα πρώτα το 1/3 του μείγματος μετά βάζουμε τα μισά μήλα από αυτά που έχουμε σε κύβους στρώνουμε καλά  και ρίχνουμε το υπόλοιπο του μείγματος το 1/3 και στρώνουμε πάλι τα υπόλοιπα μήλα στρώνουμε καλά και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζύμη πάνω στα μήλα όση έχει μείνει στον κάδο και στρώνουμε καλά με την βοήθεια της (μαριζ.)





Μερικές επισημάνσεις για την συνταγή:
Αν φοβάστε στον αέρα μπορείτε να ψήσετε και στο πάνω κάτω αντιστάσεις απλά θα σας πάρει περισσότερο χρόνο? Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και κάτι στους 180-190 βαθμούς.
Προσπαθήστε όλα τα υλικά σας να έχουν θερμοκρασία φυσική δωματίου. 

Προσοχή όσον αφορά το ψήσιμο διότι ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός ποτέ δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος βυθίζετε μέσα στο κέικ ένα μαχαίρι καθαρό και αν αυτό βγει λερωμένο τότε το κέικ θέλει ακόμα ψήσιμο εάν  όμως βγει  όπως το βγάλατε καθαρό αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

Το κέικ μπορεί να γίνει και με (μαργαρίνη) αντί για βούτυρο προσπαθήστε όμως να βάλετε γνήσιο βούτυρο είναι ποιο καλό και ποιο υγιεινό για το γλυκό μας και δίνει καλύτερη υφή και γεύση.
Αν δεν έχετε πράσινα μήλα μπορείτε να βάλετε τα κόκκινα η όποια άλλη ποικιλία θέλετε απλά το πράσινο μήλο είναι ποιο καλό σε ποιότητα και στο ψήσιμο δεν θα σας λιώσει και θα κρατήσει την φρεσκάδα του και θα είναι ντούρο.

Επίσης αντί να κόψετε τα μήλα σε μικρούς κύβους μπορείτε να τα βάλετε στο μικρό (Μουλτι μιξερ) και να τα κάνετε σαν πουρέ αυτό όμως έχει ένα μικρό μειονέκτημα θα σας βγάλει χυμό μύλου οπότε το Στραγγίζετε καλά πριν το ενσωματώσετε στο μείγμα και αν ακόμα έχει πολύ χυμό συμπληρώνετε 10-20 γραμμάρια αλεύρι για να ρουφήξει την παραπάνω υγρασία.





Εκτέλεση συνταγής

Chef  Alexios Nikoloutsopoulos

Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης

#Chef #PastryChef #pizzaioli


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι