Συνταγή: Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο
Συνταγή: Παραδοσιακό Γαλακτομπούρεκο
ΥΛΙΚΑ ΣΙΡΟΠΙ:
700g ζάχαρη
500g νερό
50g γλυκόζη
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγες φλούδες λεμόνι
Λίγες φλούδες πορτοκάλι
5g χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΙΡΟΠΙΟΥ:
Σε ένα ανοξείδωτο κατσαρόλι βάζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη συνεχίζουμε προσθέτοντας την γλυκόζη το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες μαζί και τον χυμό από το λεμόνι κάνουμε ένα μικρό ανακάτεμα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 4 λεπτά.
Αφού βράσει το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
ΥΛΙΚΑ ΚΡΕΜΑΣ:
1 λίτρο γάλα πλήρες
200g ζάχαρη
5 αυγά μεσαίου μεγέθους
200g ψιλό σιμιγδάλι
50g Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ
2 πρέζες αλάτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκχύλισμα βανίλιας
100 γραμ. βούτυρο
βούτυρο αγελαδινό & 200 γρ. λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
Φύλλο Φρέσκο η Κατεψυγμένο Βηρυτού
Φύλλο Βηρυτού πολύ λεπτό και μαλακό φύλλο, κατάλληλο για σιροπιαστά γλυκά και γλυκά ταψιού.
Συνταγή -Τεχνικές Αλέξιος Νικολουτσόπουλος
Επαγγελματίας μάγειρας Chef (Pastry Chef)
Μερικές σωστές πληροφορίες σχετικά με την παρασκευή Γαλακτομπούρεκου.
Για το σωστό σιρόπιασμα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο.
Χρησιμοποιούμε πάντα γνήσιο φρέσκο βούτυρο χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο.
Δουλεύουμε με πολύ φρέσκα αυγά.
Προσέχετε πολύ το ψήσιμο και τις θερμοκρασίες για τα γλυκά του ταψιού. Χαμηλές θερμοκρασίες για σίγουρο αποτέλεσμα. ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο η όταν ψήνετε στον αέρα.
Προσοχή πολύ με την κρέμα μην σας παραβράσει διότι θα ψηθεί και στον φούρνο δεν θέλουμε μια σφιχτή και συμπαγή κρέμα.
Προσοχή πολύ με το σιρόπι στο συγκεκριμένο γλυκό πρέπει να είναι ποιο πηχτό! σε καμία περίπτωση να ανακατεύετε το σιρόπι ενώ βράζει. Αφήστε την ζάχαρη να διαλυθεί στο καυτό νερό, τραβήξτε το κατσαρόλι από την φωτιά και προσθέστε λίγο μέλι για να κάνετε το σιρόπι σας ωραίο και πιο πηχτό.
Προσοχή στο φύλλο. Σε όλα τα γλυκά που ετοιμάζετε με φύλλο, όπως αυτή η συνταγή για γαλακτομπούρεκο, το μυστικό για τραγανό φύλλο βρίσκεται στην διαδικασία ραντίσματος του φύλλου με βούτυρο αντί να το απλώσετε με πινέλο.
Μπορείτε να βρείτε και έτοιμο φρέσκο φύλλο από βιοτεχνίες η Ζαχαροπλαστεία. Το φύλλο κρούστας αν το έχετε στην κατάψυξη βάλτε στην συντήρηση μια μέρα πριν το χρησιμοποιήσετε ώστε να έρθει φυσιολογικά στην σωστή θερμοκρασία και όχι έξω ξαφνικά.
Σχόλια