Πώς θα γίνουν αφράτα, ζουμερά και νόστιμα τα μπιφτέκια σας.




Πώς θα γίνουν αφράτα, ζουμερά και νόστιμα τα μπιφτέκια σας.

Τα μπιφτέκια σίγουρα είναι μια συνταγή που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και μας γυρνά πολύ πίσω στο παρελθόν.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την συγκεκριμένη συνταγή τις τεχνικές αλλά και για τα υλικά που χρησιμοποίει ο κάθε μάγειρας ερασιτέχνης η επαγγελματίας μαγείρισσες η νοικοκυρές που προσπαθούν να φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ώστε να έχουμε ζουμερά αφράτα μπιφτέκια.

Ο καθένας μπορεί να βάλει ότι υλικά θέλει περί ορέξεως λένε κολοκυθόπιτα? εγώ σας δείχνω ποιο είναι το σωστό.

Πάμε λοιπόν να αποσαφηνίσουμε λίγο την συνταγή και να δούμε τις σωστές τεχνικές και τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαφώς για καλύτερα επαγγελματικά αποτελέσματα.





1. Η επιλογή του κιμά του σημείου του ζώου για τον κιμά μοσχαρίσιο πάντα  παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα μπιφτέκια. Φροντίζουμε πάντα ο κιμάς να είναι φρέσκος κομμένος περασμένος 1 φορά.

Το μυστικό για τέλεια αφράτα ζουμερά μπιφτέκια είναι ο κιμάς? Μείγμα μοσχαρίσιου κιμά από το σημείο του ζώου ΕΛΙΑ και ΛΑΠΑ.

2. Ένα από τα σημαντικά υλικά στα μπιφτέκια είναι το μουλιασμένο χθεσινό σταρένιο ψωμί! μόνο η ψίχα

3. Ένα πολύ σημαντικό υλικό είναι το κρεμμύδι το ξερό το οποίο θα δώσει στα μπιφτέκια γεύση φρεσκάδα και το κατάλληλο ποσοστό υγρασίας  και έτσι κατά το ψήσιμο θα μείνει ζουμερό και αφράτο και δεν θα στεγνώσει.

4. Από μυρωδικό δυόσμο βασιλικό και ρίγανη θα απογειώσουν το μείγμα μας αν δεν έχετε φρέσκο μπορείτε να βάλετε ξερό. Και φυσικά το αλατοπίπερο.

5. Το αυγό?  Υλικό προαιρετικό  Τα αυγά στην συνταγή παίζουν το ρόλο του  φυσικού (Γαλακτωματοποιητή.) για να συνδέσουν καλύτερα μεταξύ τους τα υπόλοιπα υλικά.

6. Η τριμμένη φρυγανιά θα σταθεροποιήσει το μείγμα μας και τα μπιφτέκια θα μείνουν σταθερά χωρίς να ανοίξουν  και να σκάσουν κατά το ψήσιμο.

7. η επιλογή λίγης τριμμένης ντομάτας θα μας δώσει την έχτρα κατάλληλη υγρασία που θέλουμε να έχουμε! προσοχή όμως με την ποσότητα μην το παρακάνουμε διότι θα μας αλλάξει την γεύση αλλά θα μας ανοίξουν και τα μπιφτέκια κατά το ψήσιμο.

8. το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο θα δώσει πνοή στο μείγμα μας θα κάνει ποιο εύπλαστα τα μπιφτέκια και θα τους δώσει έχτρα φυσική γεύση.

9. Το ξύδι και ειδικά το (μηλοξυδο) υγρά που μαλακώνουν τις ίνες του κιμά και δίνουν ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Το τριμμένο τυρί και ειδικά η παρμεζάνα θα μας δώσει μια γλυκιά γεύση στο μπιφτέκι μας





Τεχνικές συνταγής

Ο κιμάς θέλει ξεκούραση! Αφήνουμε το μείγμα του κιμά για τουλάχιστον 30 λεπτά σε ένα μπολ, σκεπασμένο στο ψυγείο, για να αναδειχθούν οι γεύσεις των υλικών. Και μην ξεχνάμε πως η κρύα ζύμη του κιμά πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Κιμάς για μπιφτέκια = Ελιά: Η μοσχαρίσια ελιά είναι ίσως το ιδανικό κομμάτι για τον κιμά των μπιφτεκιών. Βρίσκεται στον λαιμό, είναι νόστιμη, με βαθιά κρεάτινη γεύση και έχει μέτρια ποσότητα ενδομυϊκού λίπους, που θα νοστιμίσει το μπιφτέκι και θα το διατηρήσει ζουμερό στο ψήσιμο. Και περνάμε τον κιμά πάντα 1 φορά!

Το σωστό ψήσιμο γίνεται σε σχαροτήγανο: Βάζουμε το σκεύος να κάψει πάρα πολύ καλά σε δυνατή φωτιά, αφού πρώτα περάσουμε με λίγο ελαιόλαδο το εσωτερικό του (με ένα πινέλο). Το γυρίζουμε λίγες φορές για να μη σπάσει και για να ψηθεί σωστά. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο παχιά είναι τα μπιφτέκια.

Το ψήσιμο στον φούρνο με πατάτες θα σας πάρει περισσότερο χρόνο θέλει περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά γυρίζοντας τα μπιφτέκια μετά την 1 ώρα και από την άλλη πλευρά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω κάτω αντίσταση στους 220 βαθμούς και μετά από 1 ώρα κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα ετοιμάζουμε καλά την φωτιά και τα κάρβουνα η σχάρα πρέπει να είναι πολύ καλά λαδωμένη όπως και τα μπιφτέκια και αναλόγως το μέγεθος που τα έχετε πλάσει και ανάλογα την «δύναμη» του κάρβουνου, την απόσταση της  σχάρας από την πηγή θερμότητας και το μέγεθος των μπιφτεκιών θα χρειαστείτε 6-7 λεπτά για να ολοκληρώσετε το ψήσιμο.





Μπιφτέκια στο φούρνο

Εύκολο | Μερίδες 6 | όχι πολύ ακριβό  | 30-40 Προετοιμασία  | 1.30 2.00  Μαγείρεμα-Ψήσιμο |




Υλικά συνταγής

350 gr κιμά ελιά

350 gr κιμά λάπα

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια

200 gr ψίχα από σταρένιο μπαγιάτικο ψωμί

2κ/σ τριμμένη φρυγανιά

1 τριμμένη ντομάτα στον τρίφτη

½  ματσάκι  Λίγο δυόσμο

½  ματσάκι  Λίγο μαϊντανό

1κ/γ ρίγανη

4κ/σ ελαιόλαδο

1κ/σ ξύδι (μηλοξυδο)

Αλάτι πιπέρι

50-60 gr τυρί τριμμένο (παρμεζάνα)

1 αυγό (προαιρετικό υλικό)

Λίγη τριμμένη πιπεριά πράσινη (προαιρετικό υλικό)







Εκτέλεση συνταγής

Έχουμε βάλει το ψωμί να μουλιάσει καλά? ψωμί όπως έχουμε πει σταρένιο μπαγιάτικο.

Παίρνουμε τον κιμά πάντα καλύτερα φρέσκος κιμάς κομμένος από τον κρεοπώλη και περασμένος από το μηχάνημα  μια φορά.

Καθαρίζουμε και τρίβουμε την ντομάτα και τα κρεμμύδια μας μαζί και τα μυρωδικά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα πρώτα τα λαχανικά μαζί με την φρυγανιά το ψωμί αλάτι και πιπέρι μαζί και το ξύδι με το ελαιόλαδο ανακατεύουμε καλά να γίνει ενσωμάτωση τον υλικών.

Στο τέλος προσθέτουμε τον κιμά και τα υλικά που έχουμε γράψει ως προαιρετικά και αυτά μαζί όπως και το τριμμένο τυρί και αφού λαδώσουμε ελαφρώς τα χέρια μας αρχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι την πλήρη ομογενοποιήση τον υλικών.

Αφού σχηματιστεί η ζύμη μας της καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο στην συντήρηση για 30 λεπτά ακριβώς για να σφίξει το μείγμα.

Το ψήσιμο στον φούρνο με πατάτες θα σας πάρει περισσότερο χρόνο θέλει περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά γυρίζοντας τα μπιφτέκια μετά την 1 ώρα και από την άλλη πλευρά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πάνω κάτω αντίσταση στους 220 βαθμούς και μετά από 1 ώρα κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς.




Eκτέλεση (Τεχνικές συνταγής) 

Αλέξιος Nικολουτσόπουλος 

Chef. (Pastry Chef.)

Επαγγελματίας μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης

https://chefalexios.blogspot.com/






ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΜΑΡΚΟΥ ΑΡΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΣΤΡ.ΛΕΚΚΑ 45 ΜΑΡΟΥΣΙ

ΤΗΛ 210 6125965

Επειδή οι περισσότεροι με ρωτάτε από που ψωνίζω τα κρέατα για της συνταγές και τα βίντεο μαγειρικής! 

(Παραδοσιακό κρεοπωλείο) Ο κ.Μάρκου Σπυρίδων μετράει 35-40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Μαρούσι στις βιτρίνες του Κρεοπωλείου συνήθως θα βρείτε ποικιλία από μοσχαρίσια  κρέατα ντόπια, όπως και χοιρινά. Ο ιδιοκτήτης, Μάρκου Σπυρίδων, δημιούργησε έναν χώρο πλήρως εξοπλισμένο, με κοπές και προϊόντα που ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι