Κολοκυθόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο



Το κολοκυθάκι είναι εποχικό λαχανικό για τα ψυχρότερα κλίματα, με συγκομιδή άνοιξη – καλοκαίρι (π.χ. Βόρεια Ελλάδα). Σε θερμότερα κλίματα μπορεί να καλλιεργηθεί όλο το χρόνο. Ο καρπός του που θα βρεις στην αγορά συλλέγεται πριν ωριμάσει γιατί όψιμος υποβαθμίζεται ποιοτικά.

Εκτός από τον καρπό, ο οποίος μαγειρεύεται, μπορείς να βρεις στην αγορά και τους ανθούς του. Θα βρεις 2 ειδών άνθη: τα αρσενικά και τα θηλυκά. Αν πετύχεις σε μυημένο μανάβη, μπορείς να τα διακρίνεις και από τη λαϊκή τους ονομασία. Τα μεν αρσενικά, που έχουν λεπτό μίσχο και είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος, λέγονται κολοκυθοανθοί, τα δε θηλυκά, που φυτρώνουν στην άκρη του κολοκυθιού (αν δεν κοπεί), λέγονται κολοκυθοκορφάδες.




Κολοκυθόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο

Υλικά:

1,5 κιλό κολοκύθια

Αρκετούς κολοκυθοκορφάδες. ψιλοκομμένους Προαιρετικό υλικό.

5 αυγά μεσαία (κτυπημένα σε ομελέτα)

150 gr ελαιόλαδο

250 gr μυτζήθρα Κρήτης

300 gr φέτα ήπειρος

250 gr γραβιέρα Νάξου

40 gr δυόσμο ψιλοκομμένο

40 gr άνηθο ψιλοκομμένο

Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ξερό κρεμμύδι

Αλάτι για τα κολοκύθια (για το στύψιμο)

1κ/γ αλάτι για το μείγμα

Πιπέρι φρέσκο τριμμένο

1 φακελάκι baking powder (3,5 κ.γ.)

20 γρ. βούτυρο για το ταψί

30 γρ. σουσάμι για το ταψί

Λίγη τριμμένη φρυγανιά η καλαμποκάλευρο

60 gr φρυγανιά για το μείγμα

60 gr καλαμποκάλευρο για το ταψί

ταψί στρογγυλό νούμερο 30




Εκτέλεση συνταγής:

Πλένουμε καλά και τρίβουμε τα κολοκύθια με έναν τρίφτη σε ένα ταψί.

Ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να τραβήξουν για 15 λεπτά.

Πιέζουμε με δύναμη μέσα στο σουρωτήρι τα κολοκύθια  με τα χέρια μας καλά να βγάλουν τα ζουμιά τους αυτό το κάνουμε μερικές φορές!

Όταν τα κολοκύθια αρχίζουν και βγάζουν ελάχιστο νερό τότε τα μεταφέρουμε σε μια γαβάθα όπου εκεί θα ανακατέψουμε μαζί όλα τα υλικά.

Αρχίζουμε και ρίχνουμε μέσα στα κολοκύθια τα κρεμμύδια χλωρό και ξερό συνεχίζουμε με τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα και τους κολοκυθοκορφάδες ψιλοκομμένους προσθέτουμε το ελαιόλαδο το αλάτι και το πιπέρι μαζί και τα αυγά κτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


Συνεχίζουμε προθέτοντας όλα τα τυριά το  baking powder και την τριμμένη φρυγανιά ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένας χυλός και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Βουτυρώνουμε το ταψί μας ρίχνουμε την φρυγανιά και το σουσάμι στον πάτο του ταψιού και τοποθετούμε το υλικό το μείγμα από τα κολοκύθια  μέσα στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα τέλος πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και πολύ λίγη φρυγανιά η καλαμποκάλευρο.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

Πρώτη επιλογή είναι να ψήσουμε στον αέρα στους 170 βαθμούς στην μεσαία σκάρα του φούρνου για 40 με 50 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να σταθεροποιηθεί η πίτα! µεχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Δεύτερη επιλογή είναι να ψήσουμε στην αντίσταση του φούρνου  στο πάνω κάτω στην μεσαία σκάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να σταθεροποιηθεί η πίτα! µεχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.






Συνταγή Τεχνικές Αλέξιος Νικολουτσόπουλος 

Επαγγελματίας μάγειρας #Chef #PastryChef #pizzaioli

https://chefalexios.blogspot.com/




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι