Παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου | Συνταγή



Αυθεντική λαδένια Κιμώλου: Η παλαιότερη καταγεγραμμένη πίτσα είναι ελληνική.

Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο.

Υλικά συνταγής

Υλικά για την ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)  Αλλατίνη

7 γρ. μαγιά (1 κουταλάκι)

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

250 ml χλιαρό νερό



Επιπλέον Υλικά

Πελτές η σάλτσα ντομάτας (προαιρετικά)

 2-3 ώριμες ντομάτες

 2-3 μεγάλα κρεμμύδια

 200 ml ελαιόλαδο περίπου

 αλάτι

 πιπέρι

 ρίγανη



Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την μαγιά, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα. Αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, 3 κ.τ.σ απ’ το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να κάνουμε ένα ζυμάρι.

Το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα για 30 με 40 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας.

Στον πάτο ενός ταψιού 35 εκ. βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι.

Προαιρετικά βάζουμε τον πελτέ απλώνοντας με ενα κουτάλι πάνω στο ζυμάρι.

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες και τα αλατίζουμε λίγο ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Απλώνουμε πρώτα τα κρεμμύδια και από πάνω βάζουμε τις ντομάτες, οι ντομάτες να καλύψουν όλη την επιφάνεια, γιατί συρρικνώνονται στο ψήσιμο.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις  για περίπου 45 λεπτά.



Τη σερβίρουμε ζεστή αλλά αφήστε να κρυώσει για να μην σας διαλυθεί.

Tips: Η ζάχαρη βοηθάει στο να ενεργοπιηθεί η μαγιά. Το αλάτι αν έρθει στην αρχή σε επαφή με την μαγιά, καταστρέφει τη δράση της μαγιάς και δεν θα φουσκώσει το ζυμάρι μας. Για την λαδένια δεν χρησιμοποιούμε πυρέξ, χοντρά ταψιά κ.τ.λ χρησιμοποιούμε μόνο λεπτό ταψί ζαχαροπλαστείου αλουμινένιο όπως στο βίντεο.






Παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου.

Συνταγή Τεχνικές Αλέξιος Νικολουτσόπουλος 

Επαγγελματίας Μάγειρας - Ζαχαροπλάστης  #Chef #PastryChef #pizzaioli

https://chefalexios.blogspot.com/






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!