Χωριάτικο Ζυμωτό ψωμί ψημένο στη γάστρα | Συνταγή τεχνικές

 






Τεμ 1 | ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά | αναμονή 3 ώρες | εκτέλεση 40 - 45 λεπτά

Χωριάτικο Ψωμί γάστρας

ΥΛΙΚΑ

300 gr αλεύρι χωριάτικο κίτρινο σκληρό Μάννα Αφοί Κεραμάρη Αλεύρι Κίτρινο Σκληρό Για Ζύμωμα.

300 gr αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής  Αλλατίνη Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις

9 gr ξερή μαγιά 1 φακελάκι

10 gr αλάτι  2 κ/γ Αλάτι Ιμαλαΐων

15 gr ζάχαρη 1κ/σ

30 gr ελαιόλαδο η σπορέλαιο 2κ/σ

400 gr νερό θερμοκρασία δωματίου




Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα γυάλινο μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό και την ζάχαρη μαζί και την ξερή μαγιά και δουλεύουμε ανακατεύουμε με ένα σύρμα η μια ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθούν όλα τα υγρά υλικά.

Αν έχουμε χρόνο αφήνουμε λίγο για 5 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.

Συνεχίζοντας ρίχνουμε το αλεύρι το χωριάτικο το σκληρό και ανακατεύουμε λίγο καλά? αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι το μαλακό το ζαχαροπλαστικής και ξανά ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα τώρα ακριβώς ρίχνουμε και το αλάτι.

Στο τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο η το σπορέλαιο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια ζυμώνουμε λίγο μέχρι να δούμε να μας κολλά στα χέρια η ζύμη κάτι σαν ένας σφιχτός χυλός τότε σταματάμε και σκεπάζουμε το μπολ με μια μεγάλη πετσέτα η ζύμη πρέπει να αναπνέει διότι είναι ζωντανός οργανισμός.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει  σε ένα ήσυχο ζεστό σημείο για 45 λεπτά ιδανικά αν έχετε χρόνο το σωστό είναι να κλείσει κάποιες ώρες ιδανικά θα θέλαμε 12 ώρες.


Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε στα δάκτυλα μας λίγο ελαιόλαδο και βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας αφού τον έχουμε αλευρώσει.

Ρίχνουμε και λίγο αλεύρι πάνω στο ζυμάρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε περίπου για μερικά λεπτά 3 με 5 σχηματίζοντας μια ομοιόμορφη μπάλα θέλουμε η ζύμη να μην κολλά στα δάκτυλα μας.

Αφού σχηματίσουμε την ζύμη την τοποθετούμε πάνω σε διπλή λαδόκολλα αλευρώνουμε την λαδόκολλα αλλά και το ζυμάρι από πάνω ελαφρός και την σκεπάζουμε να ξεκουραστεί μέχρι να προθερμάνουμε καλά τον φούρνο μας. 



Τοποθετούμε την γάστρα μαζί με το καπάκι στον φούρνο σε θερμοκρασία στους 230 βαθμούς στις αντιστάσεις στο πάνω κάτω τουλάχιστον για 15 με 20 λεπτά μέχρι να σβήσει η ενδοτική λυχνία του φούρνου.

Λίγο πριν φουρνίσουμε το ζυμάρι μας και 5 λεπτά πριν είναι έτοιμος ο φούρνος ξεσκεπάζουμε το ζυμάρι και με ένα κοφτερό μαχαίρι του κάνουμε 3 χαρακιές από πάνω αμέσως μετά το καταβρέχουμε από πάνω με λίγο νερό και τρίβουμε ρίχνουμε το σουσάμι να πάει καλά  σε όλη την επιφάνια το νερό που ψεκάσαμε θα μας δώσει μια πολύ τραγανή κόρα και θα κάνει κρούστα ιδανική στο καρβέλι μας.



Πιάνουμε με τα χέρια την λαδόκολλα και τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στην ζεστή καυτή γάστρα την ζύμη μας και σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι πολύ καλά να έχει κλίσει  σωστά και τοποθετούμε στο φούρνο για ψήσιμο ψήνουμε όπως είναι στους 230 βαθμούς ακριβώς για 30 λεπτά.
Μόλις περάσει ο συγκεκριμένος  χρόνος βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο βγάζουμε το καπάκι δεν το χρειαζόμαστε άλλο και βλέπουμε σε τι ακριβώς επίπεδο είμαστε όσον αφορά το χρώμα και το ψήσιμο δεν κλίνουμε τον φούρνο αλλά ούτε και την θερμοκρασία αλλά την κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και περνάμε στο δεύτερο στάδιο του ψησίματος αυτήν την φορά χωρίς καπάκι γάστρας ψήνουμε περίπου αναλόγως το χρώμα θα το δείτε εμπειρικά με το μάτι πόσο θέλει? περίπου για 10 με 15 λεπτά.
Μπορεί να χρειαστεί ίσως και περισσότερο από φούρνο σε φούρνο έχουμε μικρές αποκλίσεις μικρές διαφορές στο χρονικό όριο ψησίματος.
Μόλις είναι έτοιμο βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και τοποθετούμε το καρβέλι πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά? θέλει σίγουρα πριν το κόψετε θέλει τουλάχιστον μισή ώρα να στεγνώσει να αεριστεί να ξεκουραστεί.




Συνταγή Τεχνικές Αλέξιος Νικολουτσόπουλος 

Επαγγελματίας Μάγειρας - Ζαχαροπλάστης  #Chef #PastryChef #pizzaioli

https://chefalexios.blogspot.com/






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι