Ζυμωτό (προζυμενιο) χωριάτικο ψωμί γάστρας




Τεμ 1 | ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά | αναμονή 3 ώρες | εκτέλεση 35 - 45 λεπτά


ΥΛΙΚΑ

650 gr αλεύρι χωριάτικο κίτρινο σκληρό Μάννα Αφοί Κεραμάρη Αλεύρι Κίτρινο Σκληρό Για Ζύμωμα

200 gr προζύμι φυσικό

10 gr αλάτι  2 κ/γ Αλάτι Ιμαλαΐων

15 gr ζάχαρη 1κ/σ

30 gr ελαιόλαδο η σπορέλαιο 2κ/σ

400 gr νερό θερμοκρασία δωματίου η ζεστό 30 με 40 βαθμούς όχι παραπάνω


ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΑΡΗ Μάννα Αλεύρι Κίτρινο για ζύμωμα 

Αγνό, κίτρινο αλεύρι, χωρίς βελτιωτικά και συντηρητικά, ιδανικό για ζύμωμα, ψωμί, χωριάτικο φύλλο, ζύμες πίτσας, λουκουμάδες, για τηγάνισμα.

Αλεύρι κίτρινο κατηγορίας Μ από σκληρό σιτάρι ειδικό για ζύμωμα.

Ιδανικό για χωριάτικο κίτρινο ψωμί, χυλοπίτες, πίτες, πίτσες και ελαιόψωμο.

Περιέχει γλουτένη.

Ελληνικό προϊόν.  Χωρίς συντηρητικά.

Διατίθεται σε συσκευασίες του 1Kg .




Ξεκινάμε με την ενεργοποίηση ή ανάπιασμα του προζυμιού

Βγάζουμε την ποσότητα προζυμιού που θέλουμε από το βάζο μας που έχουμε το προζύμι και το αναπιάνουμε ανακατεύουμε ΙΣΑ ποσότητα νερού και αλεύρου μαζί με την ποσότητα προζυμιού και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο του.

40 γρ. προζύμι εκκίνησης

80 γρ. αλεύρι

80 γρ. νερό η  ζεστό 30 με 40 βαθμούς όχι παραπάνω

Σύνολο 200 γρ.



Σε ένα μπολ ρίχνουμε το άλευρο μαζί με το αλάτι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Κάνουμε στο αλεύρι μια μικρή λακκούβα και εκεί μέσα ρίχνουμε το νερό μαζί με το προζύμι και την ζάχαρη και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ καλά για να αρχίσει και να ενυδατώνετε το άλευρο μόλις μας δυσκολέψει το ανακάτεμα με την ξύλινη κουτάλα αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη η οποία θα κολλά ελαφρώς στα δάκτυλα μας σε αυτό το σημείο ενσωματώνουμε και το λάδι.




Μόλις σχηματιστεί η ζύμη ζυμώνουμε πολύ καλά  αρκετά με το χέρι  αλλιώς αν έχετε κουζινο/μηχανή με τον γάντζο για 15 λεπτά.

Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 40 λεπτά και μετά κάνουμε 4 φόρες 4 διπλώματα το κάθε δίπλωμα ξεκούραση 30 λεπτά διπλώνουμε την ζύμη φάκελο στα τέσσερα.

Αφού κάνουμε τα διπλώματα αυτή η τεχνική γίνετε για να γίνει η ζύμη πολύ ελαστική σχηματίζουμε με κυκλικές κινήσεις ένα καρβελακι και αφού το καταβρέξουμε η το ψεκάσουμε με λίγο νερό το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια 1 ώρα να φουσκώσει να διπλασιάσει τον όγκο του.

 





Αφού περάσει ο χρόνος της ξεκούρασης τοποθετούμε το ζυμάρι πάνω σε λαδόκολλα και με ένα ξυράφι η ένα πολύ καλό μαχαίρι κάνουμε στην επιφάνια της ζύμης 3 κοψίματα καταβρέχουμε με (Ζαχαρονερο) για υγρασία κατά το ψήσιμο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι από επάνω για ντεκόρ.

Σε προθερμασμένο φούρνο έχουμε βάλει την γάστρα στο φούρνο να ζεσταίνεται μαζί με το καπάκι στους 230 βαθμούς στις αντιστάσεις στο πάνω κάτω.

Μόλις πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος με την ενδεικτική λυχνία αφού σβήσει βγάζουμε την γάστρα προσεκτικά από τον φούρνο τοποθετούμε το ζυμάρι μαζί με την λαδόκολλα μέσα στην γάστρα κλείνουμε καλά σωστά το καπάκι της γάστρας βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά.


Όταν περάσει ο χρόνος βγάζουμε το καπάκι χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο  και ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Μόλις είναι έτοιμο το καρβέλι το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά θέλει καμιά ώρα περίπου ποτέ δεν κόβουμε ζεστό το ψωμί.

θέλει αρκετή ώρα για να ρουφήξει όλη την υγρασία που έχει!  επίσης αν το γυρίσετε πίσω ανάποδα και το κτυπήσετε με το χέρι σας και κάνει έναν υπόκωφο κτύπο τότε σημαίνει ότι έχει ψηθεί καλά και είναι έτοιμο.






Συνταγή Τεχνικές 

Chef Alexios Nikoloutsopoulos.. Alexios Nikoloutsopoulos 

Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης 

#Chef #PastryChef #pizzaioli



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι