Πώς να μαγειρέψω την κινόα και ποια είναι τα οφέλη της;



 Το κινόα έχει ευχάριστη ουδέτερη γεύση που μπορεί να συγκριθεί με το πλιγούρι και το ρύζι. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς συνδυασμούς και εκδοχές. Πιο συχνά το βλέπουμε σε δροσερές σαλάτες ή σαν συνοδευτικό κυρίως γεύματος. Εκτός από την υπέροχη γεύση του είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες B και Ε. Είναι εξαιρετικό για διατροφές gluten free καθώς δεν περιέχει γλουτένη.

Πώς μαγειρεύεται η κινόα;

Πολύ απλά συνδυάστε ένα μέρος κινόα με δύο μέρη νερό (ή ζωμό). Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και αφήστε τη να βράσει για 15 – 20 λεπτά. Ανακατέψτε τη απαλά με ένα πιρούνι και είστε έτοιμοι να την απολαύσετε! Θυμηθείτε πριν ρίξετε την κινόα στην κατσαρόλα, να την ξεπλύνετε καλά μέσα σε ένα σουρωτήρι με τρεχούμενο νερό. Αυτή η διαδικασία δε θα επιτρέψει στην κινόα να πικρίσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.



Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Μία κούπα κινόα περιέχει το 18% της ΣΗΠ σε πρωτεΐνη, περισσότερο από κάθε άλλο δημητριακό. Η κινόα επίσης περιέχει λυσίνη (ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα), ουσία η οποία δε βρίσκεται εύκολα στα υπόλοιπα δημητριακά. Η λυσίνη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και τη διατήρηση της ισορροπίας του αζώτου στο σώμα μας.

Κατά μέσο όρο η κινόα διαθέτει διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Μία δόση κινόα μας εξοπλίζει με το 20% της ΣΗΠ σε φυτικές ίνες. Έτσι όχι μόνο βοηθάμε το πεπτικό μας σύστημα αλλά νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και καλίου. Ο φώσφορος είναι σημαντικός για την υγεία των οστών και του νεφρού. Το μαγνήσιο κοντρολάρει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και τη δράση πολλών ενζύμων που παίρνουν μέρος στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Τέλος, το κάλιο διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών.




Η κινόα κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και μπορεί να συνοδεύσει τα μαγειρευτά σας, ψητό κρέας ή σολωμό, να συνδυαστεί με ψητά λαχανικά ή να εμπλουτίσει και να κάνει πιο θρεπτική και χορταστική τη σαλάτα σας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινόα είναι κατάλληλη για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και vegan διατροφή, ενώ επειδή φυσικά δεν περιέχει γλουτένη είναι κατάλληλη και για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.



Alexios Chef Alexios Nikoloutsopoulos Alexios Nikoloutsopoulos 
Chef.(Pastry & bakery chef.) #Chef #PastryChef #pizzaioli #bakerychef
Επαγγελματίας μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι