Φασόλια Μαυρομάτικα | Πως θα τα βράσεις πως θα τα μαγειρέψεις?




Το ξέρεις ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα;

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ένα σημαντικό όσπριο στην κουζίνα των νησιών του Αιγαίου όπως της Σάμου και των Δωδεκανήσων. Πήραν το όνομά τους από την εμφάνισή τους, αφού έχουν μια μαύρη κουκίδα πάνω τους που μοιάζει με μάτι.

Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό και θα πρέπει να τα τιμάς συχνά.

Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα μαυρομάτικα όπως και τα υπόλοιπα είδη φασολιών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και σε φυτικές πρωτεΐνες. Ακόμα διαθέτουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και σίδηρο.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου, στη μείωση της χοληστερόλης και ενισχύουν τη φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Καταναλώνονται κυρίως σε σαλάτες αλλά και μαγειρευτά.




Πως βράζουμε τα μαυρομάτικα?

Υλικά

1 κούπα μαυρομάτικα

1 λίτρο νερό

1 φαρδιά κατσαρόλα

Λίγο αλάτι η λίγο κύβο

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε την ποσότητα που επιθυμούμε να μαγειρέψουμε μαζί με 1 λίτρο νερό κρύο συμπληρώνουμε λίγο αλάτι η αλλιώς βάζουμε και φυσικό κύβο κότας η λαχανικών για έχτρα γεύση!

Ανοίγουμε την φωτιά στο τέρμα και μόλις πάρει μια βράση χαμηλώνουμε ελαφρώς βράζουμε σίγουρα για 30 λεπτά και μετά τα δοκιμάζουμε αν τα θέλουμε ποιο μαλακά και ποιο βρασμένα βράζουμε ακόμα για 10 λεπτά!



Σαλάτα από μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά

Υλικά

1 κούπα βρασμένα μαυρομάτικα

4 κουταλιές της σούπας φρέσκο ελαιόλαδο

1 πρεζα αλάτι

2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι

1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη

Μισό πράσο ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 καρότο κομμένο σε καρέ

Εκτέλεση 

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν πολύ καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε!





Συνταγή Αλέξιος Νικολουτσόπουλος 

Επαγγελματίας μάγειρας Chef (Pastry Chef)

Chef Alexios Nikoloutsopoulos Alexios Nikoloutsopoulos 

Chef.(Pastry & bakery chef.) #Chef #PastryChef #pizzaioli #bakerychef

Επαγγελματίας μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης

@Chef Alexios Nikoloutsopoulos

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι