Σπετζοφάι (βολιώτικο) Πηλιορείτικο





Σπετζοφάι (βολιώτικο) Πηλιορείτικο

Το σπετσοφάι είναι παραδοσιακό, πικάντικο φαγητό της Ιταλικής και Ελληνικής κουζίνας από τηγανισμένα λουκάνικα με σάλτσα από πιπεριές και ντομάτα. Χαρακτηριστικές είναι οι μακριές, γλυκιές πιπεριές και οι έντονες γεύσεις που έχουν τα χωριάτικα λουκάνικα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως.

Παραδοσιακή σπεσιαλιτέ με λουκάνικα και πιπεριές που σερβίρουν κατ' εξοχήν στο Πήλιο. Στην τοπική διάλεκτο, σπέντζες λένε τις πιπεριές. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το όνομα η συνταγή το πήρε από τη λέξη «σπέντζα», που χρησιμοποιούνταν για την καυτερή πιπεριά. Καθώς το πικάντικο είναι απαραίτητο συστατικό της συνταγής, το απολαυστικό κοκκινιστό πήρε το όνομα σπεντζοφάι.





Εύκολο | Μερίδες 4-5  | όχι πολύ ακριβό  | 20 Προετοιμασία  | 25-30  Μαγείρεμα

Τα υλικά είναι για 4 άτομα.
Μισό κιλό  5 λουκάνικα χωριάτικα Πηλίου κομμένα σε μέτρια κομμάτια
3 πιπεριές μεγάλες πράσινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
3 πιπεριές μεγάλες Κόκκινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
Χυμός Τομάτας 500gr η 1/2 κιλό ντομάτες φρέσκες ώριμες πολτοποιημένες
240gr 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
5gr 1 κ.γ πελτέ ντομάτας (Προαιρετικά) 
αλάτι πιπέρι
5gr 1κ/γ Μπούκοβο
200gr νερό
Λίγο φρέσκο βούτυρο 
Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση.








Εκτέλεση συνταγής για σπετζοφάι:

Βάζουμε το τηγάνι μας να πιάσει θερμοκρασία ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο και σοτάρουμε τα λουκάνικα που τα έχουμε κόψει σε μικρές ροδέλες.
Μόλις τα λουκάνικα  πάρουν καλό χρώμα και από τις δυο πλευρές τα βγάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι και αμέσως στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε τις πιπεριές αν χρειαστεί θα συμπληρώσουμε λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε καλά τις πιπεριές και μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε και αυτές στο ίδιο ταψάκι με τα λουκάνικα.
Συνεχίζουμε πάντα στο ίδιο σκεύος και σοτάρουμε τον πελτέ μαζί και το μπουκοβο να βγάλει τα αρώματα του συνεχίζουμε και με τις ντομάτες μόλις η ντομάτα πάρει μερικές βράσεις ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα και τις πιπεριές προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και  μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 15-20 λεπτά το φαγητό θα είναι έτοιμο όταν μείνει μόνο με το λάδι σε αυτό το σημείο προσθέτουμε ένα κομματάκι βούτυρο να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος προσθέτουμε και την ρίγανη και σερβίρουμε στα πιάτα μας το φαγητό μπορούμε να το συνδυάσουμε με ότι ζυμαρικό θέλετε η τηγανητές πατάτες και φυσικά με την προσθήκη μπόλικης φέτας στην σάλτσα  αλλά και μαζί με χωριάτικο ψωμί!!!

Παραδοσιακά οι πηλιορείτες και οι ταβέρνες που σερβίρουν το πιάτο στην συνταγή δεν χρησιμοποιούν σκόρδο η κρεμμύδι.

Τα λουκάνικα πρέπει να συνδυάζονται με κόκκινο κρασί δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ ξηρό το κρασί αλλά η πανταχού παρούσα οξύτητα είναι αυτή που το κάνει ιδανικό συνδυασμό για ένα λουκάνικο θα πρέπει να προτιμήσετε τα μεγάλα κόκκινα, όπως το μαλακότερο στυλ Zinfandel. Βέβαια μπορείτε να προτιμήσετε και ένα ήπιο κρασί και να αφήσετε τα τρόφιμα να έχουν την πολυπλοκότητα.








Καλή επιτυχία
Συνταγή Τεχνικές 
Chef Alexios Nikoloutsopoulos.Alexios Nikoloutsopoulos
Επαγγελματίας Μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης 
#Chef #PastryChef #pizzaioli
 


Η συνταγή αυτή όπως όλες οι συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που ανεβάζω στο μπλοκ μου είναι βγαλμένες μέσα από την μαγειρική μου εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια στις επαγγελματικές κουζίνες 30 χρόνια τώρα με βάση στοιχείων δικής μου έρευνας και κουλτούρας των κάθε περιοχών της Ελλάδας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!