Η καρμπονάρα αποτελεί πιάτο ζυμαρικών της ιταλικής κουζίνας και συγκεκριμένα μακαρονάδα.
Πρόκειται για μια συνταγή με βασικό συστατικό τα ζυμαρικά, τα οποία συνοδευόμενα από μια σάλτσα με αυγά, πεκορίνο και γκουαντσιάλε, ζαμπόν από το μάγουλο του χοιρινού. Ανά χώρα η συνταγή της καρμπονάρας παρουσιάζεται με διάφορες εκδοχές που συνεχώς διαμορφώνονται, αν και η πιο συνηθισμένη και κλασική συνταγή είναι η ιταλική.
Η προέλευσή της αποτελεί μυστήριο. Μία από τις πιο γνωστές αναφορές γίνεται για ένα χωριό με το όνομα Carbonara. άλλοι όμως υποστηρίζουν πως προέρχεται από τους Καρμπονάρους, κίνημα, του οποίου τα μέλη του αναγκάζονταν να κρύβονται, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν υλικά εύκολα να βρεθούν, έτσι ώστε να ανακαλύψουν την συνταγή της καρμπονάρας.
Μια ακόμα εκδοχή είναι ότι Αμερικανοί στρατιώτες στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έμπαιναν στις ρωμαϊκές τραττορίες ζητώντας για γεύμα αυγά, μπέικον και νουντλς και ανακάτευαν τα σερβιρισμένα πιάτα σε κάτι που εξελίχθηκε στο σημερινό πιάτο.
Εύκολο | Μερίδες 4-5 | όχι πολύ ακριβό | 10 Προετοιμασία | 15 – 20 Μαγείρεμα
ΥΛΙΚΑ
400-500 gr Barilla Spaghetti n.5
250 gr Μπέικον Καπνιστό σε κομμάτι
1 ολόκληρο αυγό και δυο κρόκους =110gr
Ένα μεσαίο αυγό είναι 50gr και ένας κρόκος είναι 30gr X2=60 ΑΡΑ 60+50=110gr
150 gr Parmigiano Reggiano Παρμεζάνα η Pecorino Romano Πεκορίνο
1 σκελίδα σκόρδο
Φρέσκο τριμμένο πιπέρι
1 κ/σ αλάτι για τα ζυμαρικά
2 λίτρα νερό για τα ζυμαρικά
2 κ/γ μαϊντανό η βασιλικό ξερό =10 gr
Λίγο νερό με άμυλο από τα ζυμαρικά μας
200 gr κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση συνταγής:
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου η όπως τα θέλουμε εμείς.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά μπαστουνάκια και μετά σε μικρούς κύβους, ζεσταίνουμε ένα καλό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μπέικον χωρίς την προσθήκη ελαιόλαδου.
Θέλουμε το μπέικον να πάρει χρώμα και να βγάλει το ζουμί του και το αλάτι του αυτό θα το δείτε μετά από 5 λεπτά ο πάτος στο τηγάνι θα πάρει ένα χρώμα σύγχρονος τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι μια σκελίδα σκόρδο κομμένη στην μέση από την οποία θέλουμε μόνο να πάρουμε τα έλαια της διότι μετά από λίγα λεπτά θα την αφαιρέσουμε από το σκεύος.
Όταν το μπέικον έχει τσιγαριστεί αρκετά σβήνουμε με λίγο νερό από τα ζυμαρικά μας διότι έχει μέσα το άμυλο που το χρειαζόμαστε αλλά και το υγρό στοιχείο για να μην ξεραίνονται τα ζυμαρικά μας.
Σε μια μπασινα μαγειρικής διαλύουμε τα αυγά το τυρί τριμμένο πολύ ψιλό προσθέτουμε το πιπέρι και τον βασιλικό μαζί και την κρέμα γάλακτος και κτυπάμε να ενσωματώσουμε καλά τα υλικά με το σύρμα.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά αμέσως από την κατσαρόλα στο τηγάνι και γρήγορα με κυκλικές κινήσεις ενσωματώνουμε δένουμε το μπέικον μαζί με τα ζυμαρικά και αμέσως κλείνουμε το μάτι από το τηγάνι μεταφέρουμε το τηγάνι εκτός φωτιάς και σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το μείγμα μας με τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και πάλι με γρήγορες κυκλικές κινήσεις με μια ξύλινη κουτάλα δένουμε την σάλτσα μας και την μακαρονάδα μας.
Ζεσταίνουμε τα πιάτα μας στους 50 60 βαθμούς και σερβίρουμε παραδοσιακά όπως οι Ιταλοί συνοδέψτε το με ένα αρωματικό λευκό κρασί για να το αναδείξετε. Ένα ώριμο πλούσιο Chardonnay, μία παλαιωμένη Νάουσα, ένα καλό Cabernet Sauvignon και, βέβαια, το αγαπημένο της Sangiovese (Chianti classic).
Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos
Για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί προσφέρουμε στο Θεό άρτο και κρασί. Τα απλά αυτά είδη της διατροφής μας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και με την παρουσία της χάρης του Αγίου Πνεύματος, μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Όταν κοινωνούμε προσλαμβάνουμε μέσα μας τον ίδιο το Χριστό. Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού Μεγάλη δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού, πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. Την παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οι νοικοκυρές συνηθίζουν εδώ και αιώνες, να κόβουν τα βασιλικά, τα οποία έχουν μεγαλώσει πια, αφού τα φρόντιζαν όλο το καλοκαίρι και να τα φέρνουν στην εκκλησία, για να τα μοιράσει ο ιερέας στους πιστούς. Οι νοικοκυρές έφτιαχναν προζύμι με βασιλικό, στις 14 Σεπτεμβρίου, γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού. Μετά τη λειτουργία έπαιρναν έ...
Δημοσιεύω ακόμα μια συνταγή: για νέους χρήστες. Το συγκεκριμένο πιάτο απευθύνετε πάλι σε όσους δεν έχουν πολύ χρόνο με πιεσμένα ωράρια και έχουν την όρεξη και θέλουν να ασχοληθούν με την κουζίνα όταν βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα και θέλουν κάτι πολύ γρήγορο εύκολο και συγχρόνως γευστικό και υγιεινό. Τα υλικά είναι πολύ εύκολα τα βρίσκεται παντού σε όλα τα σουπερ μάρκετ και δεν θα σπαταλήσετε πολλά χρήματα για να τα αγοράσετε. Το πιάτο δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας ούτε βέβαια και μεγάλη προετοιμασία. ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΥΛΙΚΑ 500 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο 1 συσκευασία ρύζι η ρύζι parboiled 10λεπτο με μαγειρικό σακουλάκι uncle ben's (1kg) 1 έτοιμη συσκευασία 1 βάζο Γλυκόξινη Σάλτσα uncle ben's με ανανά. λίγο φρέσκο βούτυρο 50 ml ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι 1 ξερό κρεμμύδι 1 μικρή κονσέρβα( καλαμπόκι αρακά πιπεριά) ( προαιρετικό υλικό) ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ...
Σας γράφουμε ορισμένα πράγματα όσον αφορά το ψήσιμο της χοιρινής μπριζόλας στα κάρβουνα……….. Είτε ψήνετε στα κάρβουνα είτε στο γκάζι, αυτό που καθορίζει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ο τύπος ψησταριάς όσο η σωστή τεχνική ψησίματος και η σωστή τοποθέτηση της φωτιά και των κάρβουνων. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά τότε αραιώστε τα ώστε να δημιουργήσετε την πολυπόθητη θράκα. Επιλέξτε εσείς την ένταση της θερμότητας ανάλογα με το κρέας που θέλετε να ψήσετε. Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά από πεύκο ή έλατο γιατί περιέχουν ρητίνη, καθώς επίσης και της ελιάς, γιατί τινάζονται κατά την διάρκεια του ανάμματος της φωτιάς. Tο ψήσιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος των τροφίμων. Eπειδή τα τρόφιμα όταν ψήνονται χάνουν μέρος από το λίπος τους, είναι λιγότερο λιπαρά, άρα και πιο υγιεινά. Ρύθμισε το ύψος της σχάρας. Οι περισσότερες ψησταριές διαθέτουν ρυθμιζόμενο ύψος σχάρας που σου επιτρέπει να...
Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο. Ο ντολμάς (απαντάται και ως σαρμάς ή γιαρμάς είναι φαγητό που ανήκει σε μια οικογένεια πιάτων με γεμιστά λαχανικά, και τον συναντάμε στην Ελληνική κουζίνα καθώς και στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των γύρω περιοχών, όπως Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καυκασία και Κεντρική και Νότια Ασία. Ίσως ο πιο γνωστός είναι αυτός που παρασκευάζεται με αμπελόφυλλα, ενώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται επίσης φύλλα μαρουλιού και λάχανου για να τυλιχτεί η γέμιση. Εκτός Ελλάδας με τη λέξη ντολμάς αναφέρονται και γεμιστά πιάτα όπου γεμίζονται άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτα και πιπεριά. Οι ντολμάδες με κρέας γενικά σερβίρονται ζεστοί, συχνά με σάλτσα. Οι νηστίσιμοι γενικώς σερβίρονται κρύοι, αν και στο Ιράν τρώγονται και με τους δύο τρόπους. Νηστίσιμοι και μη συχνά τρώγονται με γιαούρτι. Οι λαχανοντολμάδες η αλλιώς ντολμάδες για μένα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό με ρίζες α...
Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια. Ακούμε κατά καιρούς διάφορες συνταγές οι οποίες μας υπόσχονται σίγουρη επιτυχία και μας προτρέπουν και λένε να βάλουμε διάφορα υλικά για να μας βγουν τα μπιφτέκια αφράτα μαλακά και πολλά αλλά????? Εγώ σήμερα θα σας δείξω μια συνταγή για αφράτα ζουμερά κλασικά ελληνικά μπιφτέκια έτσι όπως την έκανε η γιαγιά μου και ύστερα η μητέρα μου είναι μια απλή συνταγή και γίνετε χωρίς μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Για τα γνήσια μπιφτέκια διαλέγουμε πάντα μοσχαρίσιο κιμά και μόνο. Σας προτείνω μερικά σημεία τα οποία είναι τα ποιο κατάλληλα είναι το καπάκι, η ελιά, η λάπα ή το στήθος, που έχουν λίγο λιπάκι, το οποίο δίνει νοστιμιά. ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια 3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη λίγο ελαιόλαδο και έχτρα για το λάδωμα του ταψιού αλάτι πιπέρι 1 αυγό λίγη ρίγανη λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο λίγο προχθεσινό ψωμί χωρίς την κόρα μουλιασμένο σε νερό 1 σφηνάκι ξύδι ...
Εύκολος κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι. Υλικά: 1 Συσκευασία βιτάμ σοφτ 2 πακέτα πτι μπέρ Παπαδοπούλου 1 συσκευασία κακάο 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο 2 κ/σ κιονιακ. η 3 κ/ς λικέρ βύσσινο!! 1συκευασια λαδόκολλας Χυμό πορτοκάλι Αν το φτιάξετε για μικρά παιδιά αντί για αλκοόλ. Εκτέλεση συνταγής Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρόλι το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει αρκετά, το ρίχνουμε σε άνετο μπολ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο, το κακάο. Και ύστερα ανακατεύουμε καλά βάζουμε το πρώτο πακέτο μπισκότα την πρώτη δόση μπισκότα προσθέτουμε και το κονιάκ και κάνουμε καλό ανακάτεμα να ενωθούν και κατόπιν ρίχνουμε και το δεύτερο πακέτο μπισκότα αφού τα τρίψουμε στο χέρι, σε μικρά και μεγάλα κομμάτια. Ανακάτεμα ξανά με κουτάλα μέχρι να καλυφθούν τα μπισκότα και το μίγμα να θυμίζει σφιχτό σοκολατένιο πουρέ, όπως στη φωτογραφία. Στρώνουμε στον πάγκο ένα φύλλο λαδόκολλας και στο κέντρο του αδειάζουμε τη γέμιση συγκεντρωμένη σαν ένα μακρόστενο σαλάμι. Την σκεπάζουμε ...
Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta Συνήθως όταν λέμε για ζυμαρικά με γαρίδες μας έρχεται στο μυαλό η συνταγή με κόκκινη σάλτσα! αυτή την φορά θα σας δείξω με κρέμα γάλακτος η οποία γίνετε υπέροχη και θα μείνετε σίγουρα ικανοποιημένοι με το σίγουρο γευστικό αποτέλεσμα ακλουθώντας όλες τις οδηγίες μας. Σε αυτή την συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε ζυμαρικά λιγκουίνι Barilla, το Linguine είναι από τα πιο διαδεδομένα Ιταλικά "μακριά" σχήματα ζυμαρικών. Η λέξη στα Ιταλικά σημαίνει "μικρές γλώσσες". Τα Linguine αντλούν την προέλευσή τους από την περιοχή της Genova με την πλούσια κουλτούρα και ιστορία. Πως καθαρίζουμε τις γαρίδες. Αφαιρούμε πρώτα τα κεφάλια. Στη συνέχεια, με το ένα χέρι, κρατάμε τη γαρίδα και με το άλλο τραβάμε και αφαιρούμε το κέλυφος. Χαράζουμε τη γαρίδα στη ράχη με ένα μικρό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε το μικρό έντερο που έχει και το ανασηκώνουμε. Τραβάμε σιγά το έντερο μέχρι να βγει τελείως κα...
Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ) Όταν μιλάμε για Χριστούγεννα αμέσως μας έρχεται στο νου αυτό το παραδοσιακό φαγητό για την ημέρα της μεγάλης αυτής γιορτής, που δεν είναι άλλο από το Χοιρινό με Σέλινο! (Χορινό Φρικασέ). Το χοιρινό με σέλινο είναι ένα υπέροχο γευστικό χειμωνιάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχουμε φτιάξει στην κουζίνα της κυρίας Ντίνας παλαιάς μαγείρισσας με καταγωγή από την Πελοπόννησο ο τρόπος παρασκευής είναι απλός και παραδοσιακός έτσι όπως το έφτιαχναν στα χωριά στις γιορτινές μέρες του έτους ειδικά τoν χειμώνα. Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και πως ακριβώς θα εξελιχτεί η συνταγή βήμα βήμα. Υλικά – Ingredients 1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μέτρια κομμάτια 150 ml ελαιόλαδο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι Αλάτι 1 κουταλιά της σούπας Πιπέρι τα κουταλιά του γλυκού 2 ποτήρια νερό 1 κιλό σέλινο 3 πράσα μεγάλα Μισό κιλό σελερι. ...
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ Αρακάς λαδερός, η γευστική πρόταση του Μπάρμπα Στάθη για το κλασικό λαδερό, γρήγορα & εύκολα. Όσπριο ή λαχανικό; Στην πραγματικότητα, ο αρακάς περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες από τα λαχανικά. Πρακτικά, αυτό τον κατατάσσει σε μια άλλη κατηγορία, αυτή των αμυλούχων λαχανικών, στην οποία συγκαταλέγονται επίσης τα φρέσκα φασολάκια και το καλαμπόκι. Ανεξάρτητα όμως από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο αρακάς, το διατροφικό του προφίλ σίγουρα αξίζει την προσοχή μας. Τα μπιζέλια ανήκουν στην οικογένεια των Leguminosae και καλλιεργείται για τα νωπά, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα σπέρματά του (αρακάς). Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκος και τρυφερός (24 ώρες μετά τη συγκομιδή του χάνει το 20% των θρεπτικών συστατικών του). Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκος προτιμήστε τον κατεψυγμένο γιατί καταψύχεται 3-4 ώρες μετά την συγκομιδή του. Πιο συγκεκριμένα ο αρακάς έχει αντικαρκι...
Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο! Μια πολύ εύκολη συνταγή μα συγχρόνως και πολύ γευστική την οποία μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε ημέρα και ώρα της εβδομάδας χωρίς να σπαταλήσετε μεγάλο χρηματικό ποσόν για την κατασκευή της συνταγής. Ένα φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους με κυρίαρχο συστατικό το χοιρινό και μοσχαρίσιο λουκάνικο το οποίο ψήνετε μέσα σε μια καταπληκτική μαριναδα από χυμό πορτοκάλι και λίγα μυρωδικά θυμάρι και ρίγανη, το μπουκοβο και η γλυκιά πάπρικα το απογειώνει δίνοντας του μια μικρή νότα καυτερής γεύσης στο τελείωμα. Ένα μικρό μυστικό για της πατάτες πριν τις βάλουμε στο φούρνο για να ψηθούν μπορούμε να τις βράσουμε σε μια κατσαρόλα για 6-7 λεπτά μαζί με νερό και λίγο χυμό λεμονιού! αυτό το κάνουμε για να μείνουν οι πατάτες ακέραιες και έτσι να μην μας διαλυθούν κατά το ψήσιμο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε για το φαγητό μας ένα μικρό ανοξείδωτο ταψί 35cm εάν βάλετε...
Σχόλια