Συνταγή πρόσφορο με φυσικό προζύμι ταψάκι 20cm



Για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας οι πιστοί προσφέρουμε στο Θεό άρτο και κρασί. Τα απλά αυτά είδη της διατροφής μας, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και με την παρουσία της χάρης του Αγίου Πνεύματος, μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Όταν κοινωνούμε προσλαμβάνουμε μέσα μας τον ίδιο το Χριστό.

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Μεγάλη δεσποτική γιορτή της Χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού, πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.

Την παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οι νοικοκυρές συνηθίζουν εδώ και αιώνες, να κόβουν τα βασιλικά, τα οποία έχουν μεγαλώσει πια, αφού τα φρόντιζαν όλο το καλοκαίρι και να τα φέρνουν στην εκκλησία, για να τα μοιράσει ο ιερέας στους πιστούς.

Οι νοικοκυρές έφτιαχναν προζύμι με βασιλικό, στις 14 Σεπτεμβρίου, γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή ψωμιού. Μετά τη λειτουργία έπαιρναν ένα κλωνάρι βασιλικό από τα χέρια του ιερέα και το έβαζαν σε ένα ποτήρι με νερό. Το σκέπαζαν και το άφηναν όλο το βράδυ.

Την άλλη μέρα έβγαζαν τον βασιλικό, ζέσταιναν λίγο το νερό και έριχναν μέσα λίγο αλεύρι και γινόταν ένας αραιός χυλός. Το σκέπαζαν με πετσέτα και από πάνω τοποθετούσαν το βασιλικό. Το άφηναν όλη μέρα.

Το περίεργο είναι ότι το προζύμι φούσκωνε χωρίς προσθήκη μαγιάς και το απέδιδαν στην «Χάρη» του Τιμίου Σταυρού.


Υλικά για ταψάκι 20cm

800 γραμμάρια αλεύρι σκληρό κίτρινο χωριάτικο Αλεύρι Μάννα Κίτρινο Από Σκληρό Σιτάρι. Αλεύρι κίτρινο κατηγορίας Μ' 

80 γραμμάρια σπιτικό προζύμι

*Τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιούμε  την μισή ποσότητα προζυμιού

400 ml χλιαρό νερό Εμφιαλωμένο 26-30 βαθμοί νερό όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 8γρ

Γνήσιο κερί για το ταψάκι

Σφραγίδα πρόσφορου σκαλιστή 15-17cm

Ταψάκι αλουμινίου 20cm

1 μεσαία ανοξείδωτη λεκάνη



Επισήμανσεις: 

1.Το καλοκαίρι λόγο των μεγάλων θερμοκρασιών πχ λόγο καύσωνα χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητα προζυμιού. 

2.Το αλάτι έχει υπολογιστεί βάση και αναλόγως την ποσότητα του αλεύρου που χρησιμοποιούμε!

3.Το νερό είναι το μισό μέρος του βάρους από την ποσότητα του αλεύρου που χρησιμοποιούμε!

4.Όσον αφορά το νερό που θα χρειαστούμε αυτό παίζει ρόλο αναλόγως την σύσταση του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε ειδικά ίσως να δημιουργηθεί μεγαλύτερη απορρόφηση?Αν έχει μεγάλη ποσότητα σε πρωτεΐνη από 12 και πάνω Πρωτεΐνες θεωρείτε δυνατό άλευρο δείτε αναλυτικά πίσω στις οδηγίες! αναλόγως βέβαια και την εποχή που ζυμώνουμε πχ το καλοκαίρι υπάρχει λόγο ζέστης πολύ μεγαλύτερη απορρόφηση νερού για αυτό σας γράφουμε στα υλικά όσο χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας.




Στην συγκεκριμένη συνταγή έχω κάνει (Αυτόλυση) για 30 λεπτά

Η αυτόλυση είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και απλή διεργασία, η οποία κρύβει πίσω της ένας πολύπλοκο μηχανισμό. 

Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να χρησιμοποιήσουμε τα φυσικά ένζυμα που βρίσκονται μέσα στο αλεύρι, για να μεταβάλουμε τα χαρακτηριστικά του ζυμαριού. 

Με την αυτόλυση το ψωμί γίνεται πολύ πιο νόστιμο και ο χρόνος ζυμώματος μειώνεται θεαματικά.

Η αυτόλυση ενσωματώθηκε επίσημα στην αρτοποιία από τον Raymond Calvel, ειδικό αρτοποιίας και καθηγητή της Εθνικής σχολής Αρτοποιίας, άλεσης και δημητριακών της Γαλλίας (ENSMIC), περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η διαδικασία είναι εξωφρενικά απλή: μετά από το ανακάτεμα, το μείγμα αφήνεται ανενόχλητο για κάποιο χρονικό διάστημα, πριν συνεχιστεί η επεξεργασία του ζυμαριού με διάφορες τεχνικές ζυμώματος.  Σε αυτό το χρονικό διάστημα συντελείται η αυτόλυση.

Μετά την αυτόλυση, η γλουτένη είναι σχηματισμένη σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά ελάχιστα ελαστική. Σε αυτή την φάση είναι έτοιμη να αποκτήσει ελαστικότητα και να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο ζυμάρι. Σαν αποτέλεσμα, η ενδυνάμωση του ζυμαριού είναι πολύ αποδοτική ανεξάρτητα την τεχνική ζυμώματος και ο χρόνος ζυμώματος μειώνεται δραματικά.

Ο μειωμένος χρόνος ζυμώματος είναι πολύ σημαντικός, ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιείται μίξερ, διότι περιορίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας και η οξείδωση του ζυμαριού. 

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται τα χέρια, το ζύμωμα γίνεται πολύ πιο σύντομο και ξεκούραστο, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται η παραδοσιακή τεχνική ζυμώματος.






Για την κατασκευή του πρόσφορου θα χρειαστούμε σίγουρα μια ξύλινη σφραγίδα η οποία θα είναι σκαλιστή χειροποίητη η από μηχάνημα κοπής ξύλου βάση της μήτρας για μαζική παραγωγή.
Προτείνουμε καλύτερα την σκαλιστή χειροποίητη σφραγίδα η οποία μεν είναι ποιο ακριβή σε τιμή αλλά σίγουρα είναι καλύτερη από θέμα κατασκευής.

Οι σκαλιστές σφραγίδες πρόσφορου κατασκευάζονται στο άγιο όρος  στις Ιερές μονές από μονάχους διαβάζοντας πάντα ευχές και προσευχές κατά την κατασκευή τους.
Υπάρχουν βέβαια και οι πλαστικές σφραγίδες πολύ ποιο φθηνές δε σας τις συστήνουμε διότι δεν αποτυπώνουν καθόλου καλά το σημάδι της σφραγίδας στο πρόσφορο.

Τις ξύλινες σφραγίδες για να αντέχουνε στο χρόνο τίς λουστράρουμε με καμμένο λάδι. Καίουμε λίγο λάδι σ’ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι κ κατόπιν μ’ένα πινέλο καθαρό αλοίφουμε όλη τη σφραγίδα κ από τις δύο όψεις. 
Στα σκαλιστά μέρη σταμπωριστά για να ποτίσει καλά. Κατόπιν την τυλίγουμε με πετσέτα απορροφητική για μια εβδομάδα να στεγνώσει,όχι στον ήλιο.Η διαδικασία αυτή είναι το φυσικό λουστράρισμα του ξύλου κ είναι τεχνική των μοναχών για να θωρακίζουν τα ξύλινα αντικείμενα από το σκόρο κτλπ.




Ἡ διαδικασία παρασκευῆς τοῦ προσφόρου:

Σε μια διάφανη πλαστική λεκάνη η σε ένα μπολ λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι μας και στην συνέχεια βάζουμε το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. να γίνει ενσωμάτωση των υλικών!

Κάνουμε μια μικρή λακκούβα στο αλεύρι και εκεί μέσα ρίχνουμε το νερό νερό εμφιαλωμένο η φίλτρου χλιαρό νερό προς το ζεστό 26 με 30 βαθμούς είναι το ιδανικό τοποθετούμε το προζύμι μας*** το προζύμι το βγάζουμε από το ψυγείο 2με 3  ώρες πριν ζυμώσουμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. ποτέ δεν το βάζουμε παγωμένο! και αρχίζουμε  με το να κάνουμε την διαδικασία της (Αυτόλυση) για 30 λεπτά αφήνουμε όλα τα υλικά μαζί για 30 λεπτά να γίνει σωστά η απορρόφηση του νερού και όλων των υλικών! αφού περάσει ο χρόνος των 30 με 40 λεπτών  σιγά σιγά κάνουμε το ζύμωμα και την ενσωμάτωση των Υλικών με τα δάκτυλα μας ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ακανόνιστη ζύμη! 

Ξεκουράζουμε την ζύμη για 10 λεπτά σκεπασμένη πάντα κάθε φορά για να μην χάνουμε την υγρασία και μας ξεραίνετε το ζυμάρι!




Τεχνικές αναδιπλώσεων ζύμης:

1 Πρώτο στάδιο:Την ακανόνιστη ζύμη που έχουμε φτιάξει στην αρχή την ξεκουράζουμε σκεπασμένη για 15 λεπτά και μετά την βγάζουμε στον μπάγκο για να αρχίσουμε τις αναδιπλώσεις!!

2 Δεύτερο στάδιο: Από εδω και πέρα θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ με την ζύμη και να κάνουμε συνολικά 4 τέσσερα (αναδιπλώσεις) την ζύμη την διπλώνουμε όπως ακριβώς  ένας φάκελος το ίδιο ομως και με την ξεκούραση? Μην ξεχνάμε να την κάνουμε κάθε φορα για 10 με 15 λεπτά πριν το επόμενη αναδίπλωση!

Και πολύ σημαντικό σε κάθε ξεκούραση να έχουμε σκεπασμένη την ζύμη για να μην μας ξεραίνετε και χάνουμε την υγρασία της! 

3 Τρίτο στάδιο: Αφού κάνουμε τις τέσσερεις (αναδιπλώσεις) ξανά ζυμώνουμε την ζύμη την πλάθουμε σχηματίζοντας ένα κύλινδρο και μετά με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη την τραβάμε να γίνει ποιο λεπτή και ποιο μεγάλη σε μήκος την κόβουμε σε δυο κομμάτια και την διπλώνουμε όπως ένας φάκελος  αφήνουμε και τις δυο ζύμες να ξεκουραστούν πάντα την σκεπάζουμε για να μην σας χάνετε η υγρασία!



Μορφοποίηση της ζύμης:

Ζυμώνουμε πολύ καλά την ζύμη σχηματίζουμε ένα μανιτάρι με τα χερια μας και φέρνουμε με το χέρι τα ανοίγματα τις ρωγμές τις ζύμης προς τα πάνω τώρα βάζουμε την ζύμη στο ταψί που θα δουλέψουμε για να πάρουμε τα μέτρα μορφοποίησης και πατούμε πάνω στις ρωγμές με τα χεριά για να τις κλείσουμε αφού πάρουμε τα μέτρα της ζύμης την ξανά ρίχνουμε στον μπάγκο εργασίας για να την μορφοποιήσουμε με τα χέρια καλύτερα και να την ετοιμάσουμε για το σφράγισμα!




Το σφράγισμα του πρόσφορου:

Προσέχουμε η σφραγίδα να είναι στο κέντρο της ζύμης ομοιόμορφα όλες οι αποστάσεις για να δημιουργηθεί σωστά με την πίεση της σφραγίδας ο δακτύλιος της ζύμης!

Στο ταψάκι νούμερο 20 ταιριάζει σφραγίδα από 15cm μέχρι 17cm όχι παραπάνω διότι θα μειωθεί κατά πολύ ο δακτύλιος της ζύμης!

Πριν πατήσουμε την σφραγίδα ξεκουράζουμε την ζύμη μέσα στο ταψάκι και πάντοτε σκεπασμένη για να μην χάνετε η υγρασία της ζύμης!

Πιέζουμε σταθερά από όλα τα μέρη τις σφραγίδας και θέλουμε η ζύμη να έρθει πρόσωπο με το ύψος της σφραγίδας αφήνουμε 3 λεπτά την σφραγίδα πριν την αποκολλήσουμε? με πολύ προσεκτικές κινήσεις αποκολλούμε σιγά σιγά την σφραγίδα χωρίς να τραυματίσουμε την ζύμη!

 





Στην συνέχεια με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια κάνουμε 12 τρύπες πάνω στο ζυμάρι έξω από το αποτύπωμα της σφραγίδας γύρω γύρω. φροντίζοντας αὐτό νά φθάσει βαθιά μέχρι το ταψί, ώστε να μπορεῖ νά βγαίνει ὅλος ὁ ἀέρας. 

Προσοχή? να μην τρυπήσουμε κοντά στον Αμνό, αλλά έξω, γύρω από την σφραγίδα, στις άκρες. Οι σύνολο 12 τρύπες είναι για να βγει ο αέρας όταν φουσκώνει και κατά την διάρκεια του ψησίματος Κι αυτό γιατί, αργότερα, όταν το πρόσφορο ζεσταθεί στο φούρνο, ο αέρας θα προσπαθήσει να βγει επάνω και θα χαλάσει την σφραγίδα, αλλά επίσης οι τρύπες που κάνουμε συμβολίζουν και τους 12 αποστόλους της εκκλησίας μας.

Οι σύνολο 12 τρύπες είναι για να βγει ο αέρας όταν φουσκώνει και κατά την διάρκεια του ψησίματος

Ο αμνός είναι το μεγάλο πλαίσιο στην μέση από εκεί ο ιερέας με την λόγχη κόβει αυτή την μερίδα για να βγάλει την ψίχα που θα τοποθετηθεί στο (άγιο δισκοπότηρο) για να σχηματιστεί η αγία κοινωνία! Ο αμνός πρέπει να διαβρέχετε με το Ζέον το Ύδωρ και τον Οίνο, χωρίς να διαλύεται!

Πρώτα τρυπούμε με ένα ξύλινο καλαμάκι από έξω από το πλαίσιο του αμνού μετά δεξιά του αμνού στο πλαίσιο των 9 εννέα ταγμάτων των αγγέλων και των αγίων! Ύστερα αριστερά του αμνού στην μερίδα της παναγίας! αμέσως μετά κάτω από τον αμνό υπέρ υγείας των ονομάτων που βρίσκονται εν ζωή! και τέλος στο πανό πλαίσιο από τον αμνό υπέρ αναπαύσεως των ψύχων ημών! Δείτε την φωτογραφία που ακριβώς τρυπάμε φαίνετε καθαρά!!

Οι σύνολο 12 τρύπες είναι για να βγει ο αέρας όταν φουσκώνει και κατά την διάρκεια του ψησίματος

Η αντίδραση Maillard (Μαϊγιάρ) είναι μία χημική αντίδραση μεταξύ των αμινοξέων και των σακχάρων ενός τροφίμου όταν αυτό υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία, συνήθως σε θερμοκρασίες μεταξύ 132°C και 165°C, και η οποία παράγει χαρακτηριστικά καφέ και χρυσά χρώματα, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα έντονες γεύσεις και αρώματα.

Πήρε το όνομά της από τον Γάλλο χημικό Λουί Καμίλ Μαϊγιάρ που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912 ενώ εργαζόταν σε θέματα βιολογικής σύνθεσης των πρωτεϊνών.

 


Η ωρίμανση του πρόσφορου:

Για το φούσκωμα πριν το ψήσιμο ακολουθούμε την φυσική ωρίμανση σε ζεστό χώρο για αρκετές ώρες διότι αυτό μας εξασφαλίζει ένα σίγουρο αποτέλεσμα χωρίς να γίνει η όλη διαδικασία  με βιασύνη και τεχνικά θερμαντικά μέσα!

Αν θέλετε να γίνει η ωρίμανση με τεχνικό τρόπο τότε θα τοποθετήσετε το ταψάκι στο φούρνο πάνω στο ταψί του φούρνου η στην σχάρα και  θα ρυθμίσετε την θερμοκρασία στο 26c με 30c αντιστάσεις πάνω κάτω μέχρι να φουσκώσει και να γίνει η ωρίμανση αναλόγως και την εποχή (χειμώνας καλοκαίρι) επίσης για καλύτερα αποτελέσματα και για να μην ξεραίνετε η ζύμη μας μπορείτε κατά την ωρίμανση να το ψεκάζετε με λίγο νερό μέσα στα τοιχώματα του φούρνου το ταψάκι μπορείτε να το σκεπάσετε με ένα διάφανο πλαστικό για να μπορείτε να το παρακολουθείτε οπτικά!

Εάν έχετε ψηφιακή νέας γενιάς κουζίνα ρυθμίστε την θερμοκρασία χειροκίνητα για το στάδιο της ωρίμανσης 26-30 βαθμούς! Ορισμένες κουζίνες έχουν ένδειξη για φούσκωμα της ζύμης με μια σταθερή θερμοκρασία από τον κατασκευαστή χωρίς να μπορείτε να την μεταβάλετε αυτή η θερμοκρασία είναι

Θερμκρασία: 35 – 38° C

Υγρασία αέρα: 75 –100%

 Αφού πρώτα το ψεκάσετε ελαφρώς με λίγο νερό για να μένει ενυδατωμένο κατά το φούσκωμα δηλαδή την ωρίμανση θα το σκεπάσετε με ένα γυάλινο η πλαστικό σκεύος διάφανο για να το βλέπετε να το παρακολουθείτε περνώντας ο χρόνος αλλά και για να μην έρχεται απευθείας σε επαφή με την αντίσταση του φούρνου και το κάψει ελαφρώς!! 

 



Γενικά η ωρίμανση μπορεί να γίνει και με άλλους τεχνικούς τρόπους πάντοτε σε ένα πολύ ζεστό σημείο στο σπίτι μέσα σε ένα κουτί πλαστικό που κλείνει αεροστεγώς σκεπασμένο με 2 κουβέρτες η με ηλεκτρική κουβέρτα στην χαμηλή σκάλα για οσο χρειαστεί!? αλλιώς μπορείτε και με μια θερμοφόρα μέσα στο κουτί η οποία δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή κοντινή με το ταψί να είναι διπλά σε αυτό τυλιγμένη με πετσέτα για σταθερή θερμοκρασία!!



Αυτά ισχύουν πάντα κατά τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ μικρές το καλοκαίρι που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες η ωρίμανση γίνετε πολύ γρήγορα και δεν χρειάζονται τα τεχνητά μέσα γίνετε φυσικά σε φυσικό περιβάλλον σε ένα κλειστό σημείο πχ μέσα στο φούρνο χωρίς να είναι αναμμένος και χωρίς αναμμένο το λαμπάκι του φούρνου!!



Το ψήσιμο του πρόσφορου:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σους 190 - 200 βαθμούς σταυρώνουμε το ταψάκι 3 φορές και το τοποθετούμε στο φούρνο. Η θερμοκρασία του φούρνου να είναι στους 190 200 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά στο πάνω κάτω η αντίσταση του φούρνου, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΛΕΠΤΑ τὸ σκεπάζουμε μὲ λαδόκολλα μαζί με ἀλουμινόχαρτο, και χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς συνεχίζουμε το ψήσιμο για μια ωρα καὶ τὸ παρακολουθοῦμε. Όταν είναι έτοιμο Κλείνουμε το φούρνο το αφήνουμε λίγο μέσα στο φούρνο να πάρει την φωτιά του 5 λεπτά μετα το βγάζουμε από το φούρνο και από το ταψάκι και το τοποθετούμε σε μια σχαρα για να κρυώσει αλλά και για να αερίζετε από κάτω για να μην σας μαλακώσει (παπουδιασει) ύστερα πάλι σκεπάζουμε με δυο άσπρες καθαρές πετσέτες υφασμάτινες, το πρόσφορο το κλείνουμε ερμητικά σε μια σακούλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως, ώστε να μαλακώσει από τους υδρατμούς του.

Προσοχή μεγάλη με τον φούρνο? ο αέρας κάνει πολύ επιθετικό ψήσιμο! γι αυτό προτιμήστε να ψήσετε στις αντιστάσεις στο (πάνω κάτω) στους 190 200 βαθμούς προθερμασμένος φούρνος! η διάρκεια του ψησίματος θέλει περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά μετά την μισή ώρα σκεπάζουμε το πρόσφορο με μια χαρτοπετσέτα η λαδόκολλα μαζί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μια ωρα ακόμα κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς ψήνουμε στην πρώτη θέση της σχάρας από κάτω προς τα πάνω! εκεί είναι η σωστή θέση και όχι στην μέση? 

Όταν το πρόσφορο ψηθεί δεν το αφήνουμε μέσα στο φούρνο το βγάζουμε και το βάζουμε έξω πάνω σε μια σχάρα να περνά αέρας από κάτω για να μην σας μαλακώσει? και αφού κρυώσει καλά το τοποθετούμε μέσα σε μια σακούλα για μια ημέρα και ποτέ δεν προσκομίζουμε την ίδια ημέρα στην εκκλησία αμέσως? την επόμενη αυτό το κάνουμε για να μην τρίβει το πρόσφορο επειδή είναι φρεσκοψημενο! Τοποθετούμε το πρόσφορο σε μια μεγάλη λεύκη καθαρή πετσέτα και το πάμε στην εκκλησία! Μπορείτε να πάρετε μια θήκη από μαξιλάρι άσπρη και να το βάλετε εκεί μέσα για την μεταφορά!








ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ
Alexios Chef Alexios Nikoloutsopoulos Alexios Nikoloutsopoulos 
Chef.(Pastry & bakery chef.) #Chef #PastryChef #pizzaioli #bakerychef
Επαγγελματίας μάγειρας - Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης


Δείτε και άλλες πολλές όμορφες συνταγές στην ιστοσελίδα μου πατήστε το ενεργό σύνδεσμο
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς φτιάχνετε το πρόσφορο όπως το φτιάχνουν οι μοναχοί και στο άγιο Όρος δείτε την εργασία μου στην ιστοσελίδα μου πατήστε τον ενεργό σύνδεσμο!
ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή
Προζύμι σίκαλης (σικάλεως) συνταγή παρασκευή Ανάπιασμα προζυμιού


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι