Αναρτήσεις

Τα μυστικά για τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο

Εικόνα
Τραπέζι της 25ης Μαρτίου χωρίς μπακαλιάρο σκορδαλιά δεν γίνεται.  Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα είναι και ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου. Πώς όμως καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και τι ισχύει με τη νηστεία της Σαρακοστης? Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές. Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Ο μπακαλιάρος είναι είδος ψαριού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Μερλουκίδων. Έχει λεπτό και επίμηκες σώμα. Απαντάται στο βορειοανατολικό Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Ο βακαλάος ως ψάρι του φτωχού λαού, αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες, που αν και θαλασσινός λαός δεν μπ

Τα μυστικά για τραγανά τηγανητά καλαμαράκια

Εικόνα
Το καλαμάρι (επιστημονική ονομασία: Loligo) γένος θαλάσσιων ζώων, που ανήκουν στην οικογένεια Μυοψίδες. Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα Κεφαλόποδα. Υπάγεται στα μαλάκια και επίσης ανήκει στα διβράγχια και δεκάποδα. Η κύρια τροφή του είναι τα ψάρια. Κολυμπά διαρκώς και ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές. Πώς τα ξεχωρίζουμε: Το καλαμάρι κατά μήκος των πλευρών του έχει δύο τριγωνικά πτερύγια που καλύπτουν περίπου τα 2/3 του συνολικού του μήκους. Ενώ του θράψαλου είναι εμφανώς μικρότερα και δεν ξεπερνούν το 1/2 του μήκους του. Το καλαμάρι έχει 10 πλοκάμια, από τα οποία τα δύο είναι λεπτότερα και μακρύτερα, ενώ το θράψαλο έχει 10 ισομεγέθη. Το θράψαλο έχει χρώμα καφεκόκκινο και είναι πιο σκούρο από το καλαμάρι.   Ιδιότητες: Τα καλαμαράκια, αν και πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι μια τροφή με χαμηλή θερμιδική αξία, γεγονός που τα καθιστά ιδανική τροφή για κάθε άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος ή να διατηρήσει το ήδη υπάρχον σωματικό του βάρος χωρίς να στερείται φαγ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ Η ΚΟΡΑΛΑΚΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Εικόνα
  Σας καλωσορίζω στην σαρακοστή με μια συνταγή πολύ εύκολη για όσους από εσάς σας δυσκολεύει η λέξη καλαμάρι. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ Η ΚΟΡΑΛΑΚΙ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ  Έχω τροποποίηση την συνταγή για να μπορεί να την φτιάξει πολύ εύκολα και κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει από μαγειρική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα καλαμάρια η κατεψυγμένα οποίος όμως δεν γνωρίζει πως καθαρίζονται τα καλαμάρια μπορεί να αγοράσει έτοιμα καθαρισμένα είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα. Από βραδύς βάζετε τα καλαμάρια από την κατάψυξη  στην συντήρηση και το πρωί τα βγάζετε έξω να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου έπειτα τα πλένετε λίγο και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στεγνώσουν. Μέτριας Δυσκολίας | Όχι πολύ ακριβό |Μερίδες: για 6 μερίδες | Προετοιμασία: 20΄ | Χρόνος: : 80min ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα στην φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε κρεμμύδι και σκόρδο και αμέσως μετά προσθέτουμε τα καλαμάρια τα οποία θα σας βγάλουν αρκετό νερό υγρασία μην το φοβάστε αφήστε να τσιγαρισθούν καλά και ότ

Πένες ογκρατέν

Εικόνα
Πένες ογκρατέν  Μέτριας Δυσκολίας | Όχι πολύ ακριβό |Μερίδες: για 6 μερίδες | Προετοιμασία: 20΄ | Χρόνος: : 60min Υλικά (Ingredients): Πένες σε Συσκευασία 500 gr Μοτσαρελα Ιταλίας τριμμένο τυρί 200gr Γραβιέρα ήπειρος τριμμένη 200 gr Μπέικον τριμμένο 300 gr Για την κρέμα 1.500 γραμ. γάλα 6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ (90 γραμ.) 60 gr 4 κ.σ. βούτυρο 2 αυγά χτυπημένα (προαιρετικά) Aλάτι 1 πρέζα μοσχοκάρυδο 120 gr 1/2 φλ. Κεφαλοτύρι Εκτέλεση συνταγής Pré paration : Βράζουμε τα ζυμαρικά, σε αλατισμένο νερό 2- 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε στο ταψί τα μισα μαζί με τα τυριά και το μπέικον. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά και αμέσως γαρνίρουμε με την μπεσαμελ να σκεπάζει τα ζυμαρικά Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 3 κουταλιές κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-200 º C για 60 λεπτά, στη μεσαία σχάρα μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα η επιφάνεια. Δεν κόβεται σε κομμάτι

Μακαρονάκι κοφτό με κόκκινη σάλτσα πικάντικη

Εικόνα
Μέτριας Δυσκολίας | Όχι πολύ ακριβό |Μερίδες: για 6 μερίδες | Προετοιμασία: 20΄ | Χρόνος: : 40min Υλικά (Ingredients): 1 συσκευασία αποφλοιωμένα ντοματάκια Κύκνος Λίγες ελιές χωρίς κουκούτσι πράσινες η μαύρες 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 1 κουταλάκι πελτέ 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε νερό Αλάτι φρέσκο τριμμένο πιπέρι Λίγο μπουκοβο 1 κουταλάκι του γλυκού 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξηρή 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ξερό Λίγο φρέσκο βούτυρο Pecorino Romano – (Πεκορίνο Ρομάνο)  Εκτέλεση συνταγής Préparation : Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα η σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι. βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, αμέσως μετά προσθέτουμε και σοτάρουμε τον πελτέ συγχρόνως μαζί ρίχνουμε τις ελιές και της πιπεριές και το μπουκοβο, και τα σοτάρουμε και αυτά πολύ καλά στην συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματακια και τον κύβο λαχανικών  χαμηλώνουμε την φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και

Αρνάκι ή κατσικάκι; (αρνάκι κατσικάκι) στο φούρνο

Εικόνα
Αρνάκι ή κατσικάκι; (αρνάκι κατσικάκι) στο φούρνο  Μέτριας Δυσκολίας | Οχι πολύ ακριβό |Μερίδες: για 6 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ | Χρόνος: 2:ωρες Υλικά (Ingredients): 1 μπούτι κατσίκι και 1 μπούτι αρνί ,κατά προτίμηση (σπάλα και μπούτι) 3 μεγάλες πατάτες η πατάτες baby Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 3/4 φλ. ελαιόλαδο = 180 ml Ελαιόλαδο 2 ζουμερά λεμόνια Χυμό  και ξύσμα από 2 λεμόνια 4 σκελίδες σκόρδο 1 κ.σ. (κοφτή) ξερή Ρίγανη = 15 gr Εκτέλεση συνταγής Préparation : Βγάζουμε το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό  χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κατσίκι ή να το κόψουμε σε μερίδες (αν θέλουμε ζητούμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει). Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες, στα 4 και τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί . Ρίχνουμε  το ελαιόλαδο, τον χυμό και ξύσμα λεμονιού, την ρίγανη, και το αλατοπίπερο. Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε εκεί, με τ

Βασιλόπιτα κέικ 2021 (Εύκολη συνταγή)

Εικόνα
Μέτριας Δυσκολίας | Όχι πολύ ακριβό |Μερίδες: για 6 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ | Χρόνος: 1:ωρα  Υλικά - ingredients 250 g. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 400 g. ζάχαρη η  άχνη ζάχαρη  5 αυγά μεγάλα 150 ml χυμός πορτοκαλιού 100 ml πλήρες γάλα 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας  1 κ.γλ  κανέλα  Μαχλεπι 7 gr 1/4 κ.γλ Μοσχοκάρυδο  Ξύσμα από 2  πορτοκάλια Ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα Εκτέλεση συνταγής Préparation : Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εξάρτημα το φτερό στο μίξερ Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και τα μπαχαρικά μας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο. Ρίχνου